POLJSKI NOVINARI PROTERALI POSLANIKE: Petak- Dan bez političara u medijima!
Foto: Profimedia

Znak protesta

POLJSKI NOVINARI PROTERALI POSLANIKE: Petak- Dan bez političara u medijima!

Planeta -

Glavni poljski mediji, izuzev državnog radija, televizije i agencijskog servisa, proglasili su petak za Dan bez političara u medijima.

O političarima se neće govoriti, a fotografije poslanika biće objavljivane bez lica kao protest zbog novih drastičnih ograničenja za izveštavanje iz poljskog parlamenta - Sejma.

Nova pravila kretanja novinara po Sejmu, izdavanja akreditacija i snimanja plenarnih sednica i rada odbora predstavio je u sredu predsednik donjeg doma poljskog parlamenta Marek Kuhćinjski.

Novinari bi uskoro trebalo da budu premešteni u novi Centar za medije van glavne zgrade, a pristup u glavnu zgradu dobila bi samo po dva reportera iz svake redakcije, izuzev tzv. narodnih medija, nekadašnjih javnih a sada provladinih medija - Poljske televizije, Poljskog radija i agencije PAP koji će dobiti više akreditacija za pristup poslanicima.

Novinari neće moći uopšte da ulaze na balkon sale za plenarne sednice niti da snimaju šta se dešava u sali, čime otpada briga poslanika da li će biti uhvaćeni u neprijatnim momentima kada krše zakon, recimo, glasajući umesto odsutnog kolege.

"Uz izgovor da žele da obezbede profesionalnije i udobnije uslove za rad novinara predsednik Sejma ograničava rad novinara. U sredu smo bili upoznati sa novim pravilima rada reportera u Sejmu i to su neprihvatljive izmene koje smanjuju medijima mogućnosti da proveravaju rad parlamenta. Njihov efekat je jedino to da će političari moći da efikasnije izbegavaju novinare", protestovalo je u pismu Kuhćinjskom preko 30 redakcija glavnih poljskih medija.

Novinari su juče protestovali pred Sejmom odbijajući takve pokušaje cenzure, a više od 30 glavnih medija, izuzev provladnih, proglasilo je danas Dan bez političara u medijima.

"Nadam se da će predsednik Sejma razmisliti i odustati od ideja koje napadaju slobodu govora i slobodu obavljanja novinarske profesije a takođe, i to naglašavam, pravo na informisanje koje ima svako od nas", protestovao je zbog novih pravila i poljski ombudsman Adam Bodnar.

Javni zaštitnik građana podsetio je danas za privatnu televiziju TVN24 da nova pravila direktno krše i Ustav Poljske koji jasno u okviru prava na informisanje garantuje pravo na pristup dokumentima i na ulazak na sednice javnih organa vlasti poteklih iz parlamentarnih i lokalnih izbora, kao i na to da se te sednice snimaju.

POLJSKA POSLANICA BI DA PROTERA PRAVOSLAVCE I MUSLIMANE: Hoće da poštuju vrednosti katoličke većine

POLJSKA PREMIJERKA UPOZORAVA: Evropska unija se raspada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track