POŽARI BESNE: Izrael prihvatio pomoć Palestinaca u borbi protiv vatre
Foto: Reuters

Katastrofa

POŽARI BESNE: Izrael prihvatio pomoć Palestinaca u borbi protiv vatre

Planeta -

Palestinska uprava ponudila je danas Izraelu pomoć u borbi protiv požara koji već nekoliko dana bukte širom te zemlje, a palestinska ponuda stiže u trenutku kada izraelski lideri nagoveštavaju da iza nekih od tih požara stoje Arapi ili Palestinci koji su ih, kako tvrde, namerno podmetnuli, javlja AP.

Lokalni mediji prenose da je Izrael prihvatio pomoć. Zvanična palestinska novinska agencija WAFA javila je danas da su Palestinci ponudili Izraelu svoje vatrogasne timove kako bi pomogli u međunarodnim naporima da se vatrena stihija ugasi.

Jusef Nasar, generalni direktor palestinske Civilne odbrane, rekao je da ponuda predstavlja "humanitarnu poruku". Palestinci su pomogli Izraelu i tokom pogubnog požara 2010. godine, podseća američka agencija.

Veći broj požara i danas bukti širom Izraela, od kojih je najveći u severnom gradu Haifi odakle je evakuisano oko 50.000 ljudi, dok je izraelski premijer Benjanim Netanijahu za neke od požara rekao da su uzrokovani "terorom onih koji su ih namerno podmetnuli".

Netanijahu danas, u izjavi novinarima u Haifi, nije rekao da li je poznat identitet osumnjičenih za podmetanje požara niti njihovi motivi, navodi američka agencija, uz primedbu da izraelski zvaničnici obično koriste reč "teror" kada govore o arapskim ili palestinskim ekstremističkim aktivnostima.

Haifa, Foto: Reuters
Haifa, Foto: Reuters

Ranije danas, izraelska policija uhapsila je četiri Palestinca u vezi sa jednim od nekoliko velikih požara koji su oštetili kuće i doveli do evakuacije hiljada ljudi u proteklih par dana.

Portparol policije Miki Rozenfeld izjavio je danas da policija ispituje sve moguće uzroke, uključujući podmetanje požara.

Kipar, Rusija, Italija i druge zemlje pomažu izraelskim vatrogascima u gašenju požara, koji su izbili pre tri dana, pri čemu suvo i vetrovito vreme doprinosi brzom širenju vatre, navodi američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track