PR TRIK VATIKANA: Majka Tereza postala svetica da bi Crkva uzimala pare!
Foto: Fonet

Kanonizovana katolička opatica

PR TRIK VATIKANA: Majka Tereza postala svetica da bi Crkva uzimala pare!

Planeta -

Vatikan je beatifikovao nobelovku jer je ona najveća PR pobeda Katoličke crkve u poslednjih sto godina, a njen brend donosi dobar kapital, tvrdi Daglas Robertson

VATIKAN - Papa Franja proglasio je juče sveticom Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i jednu od najuticajnijih žena u istoriji Katoličke crkve.Međutim, beatifikacija nije svuda naišla na odobravanje jer je mnogi ne smatraju sveticom, već tvrde da je bila ili problematična osoba, ili operativac Crkve koji se više bavio sopstvenim brendom nego dobrim delima.Pice za beskućnike- U čast Svetog Trojstva... proglašavam Svetu Terezu od Kalkute sveticom i uvršćujem je u svece, i nalažem da je cela Crkva kao takvu poštuje - rekao je na latinskom papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, tokom mise na Trgu Svetog Petra i Pavla.Kanonizaciji je prisustvovalo oko 100.000 vernika, dok su uz jake mere bezbednosti helikopteri nadletali Vatikan, a oko 3.000 policajaca bilo na dužnosti kako bi dan protekao mirno. Papa je rekao da je Majka Tereza ideale milosrđa Rimokatoličke crkve sprovodila u delo, pa je u njenu čast podelio pice za 1.500 beskućnika.Harizmatičan nastupBritanski novinar Daglas Robertson tvrdi da Majka Tereza ne zaslužuje oreol svetice.- Zašto baš ona kao osoba dobija toliko posthumne pažnje? Odgovor je jednostavan - Majka Tereza je slavna ličnost s dobro osmišljenim i razvijenim brendom. Ne mogu i ne želim da budem kao „đavolji advokat“ Kristofer Hičens i kažem da je ona „lažljivi albanski patuljak“. Ipak, Vatikan je požurio da je beatifikuje jer je Majka Tereza najveća PR pobeda Katoličke crkve u poslednjih sto godina - tvrdi on.Kako kaže, ona je imala harizmatičan nastup i toliko se pojavljivala u medijima da većina katolika bolje zna njen lik nego lik prethodnog pape Benedikta.- Crkva ju je proglasila svecem jer to omogućuje da se brend koji je napravila nastavi i da donosi Crkvi dobar kapital. Međutim, žena koja je tvrdila da je vrlina prihvatiti patnju umesto boriti se protiv nje i koja je uzimala novac od raznih diktatora nije zaslužila nikakav oreol - kaže Robertson.

Hemli GonzalesNEHIGIJENA U KALKUTIBivši volonter Hemli Gonzales Majku Terezu nije upoznao lično, ali je ono što naziva „stravičnim ostacima njenog nasleđa“ u njemu probudilo krajnje neprijatna osećanja. Nakon što je posetio ustanovu koju je ona otvorila u Kalkuti, Gonzales smatra da je samo „problematična individua“ mogla da otvori takvo jedno mesto - jer monahinje niti imaju medicinsko iskustvo niti vode računa o higijeni i sterilizaciji igala.

ČinjeniceKO JE MAJKA TEREZAAgnes Gondža Bojadži rođena je u Skoplju 26. avgusta 1910.Postala je opatica sa 16 godinaDve godine kasnije dobila je ime Majka TerezaRed Misionarke milosrđa osnovala je 1946.Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979.Majka Tereza umrla je 5. 9. 1997.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track