PRAVI HLADNI RAT TEK POČINJE: Američka mornarica se sprema za sukob s Rusijom na Arktiku (FOTO)
Foto: Wikimedia Commons

NIKADA OPASNIJE

PRAVI HLADNI RAT TEK POČINJE: Američka mornarica se sprema za sukob s Rusijom na Arktiku (FOTO)

Planeta -

Američke snage imaju novo plovilo koje će im omogućiti da pre Rusa iskoriste novonastale prednosti na Arktiku

Američki mornarički istraživači zabeležili su uspeh tokom podvonog ispitivanja na Arktiku, spustivši bespilotno plovilo tipa Siglajder s akustičnim senzorima na 1000 metara dubine, gde može da sakuplja podatke i ispod ledenog pokrivača. Siglajder je osmišljen da prihvata akustične signale iz podvodnih izvora okačenih kablovima o bove fiksirane u ledenoj površini na tačno određenim lokacijama. Uz pomoć tih signala, moguće je odrediti tačnu poziciju na kojoj se Siglajder trenutno nalazi, što omogućava izuzetno precizna merenja temperature i saliniteta vode. Mornarica koristi ove nalaze ne bi li utvrdila stepen otapanja arktičkog ledenog pokrivača i ustanovila koliko je još vremena preostalo do borbe između SAD i Rusije oko kontrole novonastalih vodenih puteva.

Na osnovu podataka koje obezbeđuju podvodni dronovi, kreiraju se precizni kompjuterski modeli kojima se predviđa kretanja u ledenoj površini uključujući i tempo njenog topljenja. Novonastali pokazatelji otkrivaju novu mapu pomorskih puteva oko Severnog pola koji će se otvoriti u narednih 20 godina, a u skladu s kojima će mornarica morati da poveća svoje prisustvo u regionu. Manje leda podrazumeva više otvorenih prolaza za brodove, što dovodi do učestalijeg pomorskog saobraćaja i nadmetanja oko prirodnih resursa poput nafte i gasa. Uz pomoć dronova, naučnici proučavaju uticaj otvorenog mora i njegovih talasa na ledeni pokrivač, kao i kretanja u lokalnoj armosferi. Udari talasa u sante leda mogu imati negativan efekat i ubrzati njegovo otapanje.

Agresivna politika Vladimira Putina prema Ukrajini učinila je pomenuta arktička istraživanja prioritetnim, budući da i ruska mornarica ima sopstvene planove za pojačano prisustvo u polarnom regionu. Otvaranje novih puteva na Arktiku će Rusku mornaricu učiniti bližom obalama SAD nego što je to ikada ranije bila. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NAJBIZARNIJI PROJEKAT IKADA: Kako su Rusi nuklearnim bombama pokušali da preokrenu tok reka!

BORBA ZA PRESTO, RAT I INTRIGE: Trampova romansa sa Saudijcima nije ni počela, a već se završila (FOTO)PROTOTIP REŠENJA IZBEGLIČKE KRIZE Dobrodošli u Vimberg: 1800 stanovnika + 300 izbeglica

SKUPIO DOKAZE PA "ISPAO" KROZ PROZOR: Advokat ruskog uzbunjivača pao sa četvrtog sprata, sa sve kadom! (FOTO)

SAMO NA BALKANU: Bugarin kupio vojni helikopter za "lov na migrante" na granici! (FOTO, VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track