PREDSEDNIK POMILOVAO ŽENU KOJA JE UBILA MUŽA MUČITELJA: Njeno mesto je s porodicom, a ne u zatvoru
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Neverovatan potez

PREDSEDNIK POMILOVAO ŽENU KOJA JE UBILA MUŽA MUČITELJA: Njeno mesto je s porodicom, a ne u zatvoru

Planeta -

Francuski predsednik Fransoa Oland pomilovao je ženu koja je osuđena na zatvorsku kaznu zbog ubistva muža koji je godinama zlostavljao.

Žaklin Sovaž je 2014. godine proglašena krivom pred sudom nakon što je 2012. godine svog supruga Norberta Marota tri puta upucala u leđa lovačkom puškom.

Osuđena je na 10 godina zatvora, a nakon Olandove objave o pomilovanju je puštena na slobodu u roku od nekoliko sati. Iz predsednikove kancelarije su poručili: “Predsednik je procenio da je mesto gospođe Sovaž sa njenom porodicom, a ne u zatvoru.”

Gospođa Sovaž je u zatvoru provela četiri godine, i za to vreme je postala simbolom zlostavljanja žena u porodici. Prema izveštaju Agencije EU za osnovna prava, stopa zlostavljanja u Francuskoj je viša nego u ostalim zemljama EU.

Njeno suđenje je bilo prekretnica i izazvalo je veliku debatu o tome kada je dosta. Njen advokat je branio pristupom da je ubila supruga nakon što je godinama trpela zlostavljanje i nije to više mogla da izdrži.Ćerke gospođe Sovaž su svedočile u korist svoje majke, i izjavile su da su i one bile žrtve zlostavljanja svog oca, kako psihički tako i fizički.

Fransoa Oland, Foto Reuters
Fransoa Oland, Foto Reuters

S obzirom na okolnosti slučaja, došlo je do potpisivanja peticije za oslobođenje gospođe Sovaž iz zatvora, a kada je peticija prikupila 40.000 potpisa za nju se čulo širom zemlje. Najpre je došlo do oprosta dela kazne, što je gospođi Sovaž omogućilo zahtevanje na uslovnu.

Uslovna sloboda je odbijena, a odbijena je i žalba koja je podneta na tu odluku. Njene ćerke su pisale predsedniku Olandu u kom su molile puni oprost za svoju majku, što je Oland i napravio. Iako su se nadale, priznaju da nisu očekivale da će do punog oprosta stvarno doći, pa su neizmerno zahvalne na slobodi svoje majke.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track