PREOKRET: Tramp časti Putina ukidanjem sankcija?
Foto: Reuters, AP

Razgovor najmoćnijih osoba sveta

PREOKRET: Tramp časti Putina ukidanjem sankcija?

Planeta -

Nova administracija je već spremila naređenje o ukidanju embarga, što bi američki predsednik mogao da objavi danas, tvrde u Vašingtonu

VAŠINGTON/MOSKVA - Dve najmoćnije osobe na svetu - ruski lider Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp - danas će prvi put razgovarati telefonom.Moguće je da će novi šef Bele kuće ukinuti sankcije Rusiji uvedene 2014. i započeti novu eru rusko-američkih odnosa.Spremno naređenje- Izvori iz Vašingtona tvrde da je Trampova administracija već spremila izvršno naređenje o ukidanju sankcija Rusiji. Predsednik SAD će prvo razgovarati s Merkelovom, pa s Putinom. Ukoliko se to potvrdi, biće to najveći preokret otkako Zapad pokušava da zaustavi revanšističku Rusiju. Važno je da Kongres i Evropa reaguju - objavio je Fabris Potje, istraživač Atlantskog saveta i bivši direktor za politiku generalnog sekretara NATO.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin namerava da čestita Trampu.- Malo je verovatno da će razgovarati o velikom broju tema s obzirom na to da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije. Ne želim da predviđam da li će se dogovoriti o ličnom sastanku. Što se tiče ukidanja sankcija, ne znam ništa o tome. Ta informacija je potekla od anonimnog izvora, pa je teško reći da li je tačna - rekao je on.Visoka savetnica u Beloj kući Kelien Konvej potvrdila je da će Tramp razgovarati sa šefom Kremlja o ukidanju sankcija.- Sve se razmatra. Ako je Putin spreman za ozbiljan razgovor sa SAD o uništenju islamskog terorizma, mi ga slušamo - kaže ona.Evropa se buniRojters je najavio da će Tramp danas razgovarati i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, kao i da je moguće da tema budu upravo sankcije, ali da odluka u Vašingtonu ne bi automatski značila i ukidanje evropskih sankcija Moskvi.U Evropi ne gledaju blagonaklono na ove najave, pa je tako britanska premijerka Tereza Mej, koja je juče postala prvi svetski lider koji se sastao s Trampom otkako je ušao u Belu kuću, upozorila SAD da se ne približavaju previše Putinu.

Opleo po kraljici popaMADONA JE ODVRATNADonald Tramp kritikovao je juče Madonu zbog njenog poziva da se bombom raznese Bela kuća.- Iskreno, ona je odvratna. Mislim da takvim izjavama šteti sebi. Oštetila je ljude koji s njom dele mišljenje. Ona je bruka za našu zemlju - rekao je Tramp.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track