PRETI IM DEPORTACIJA: Orban smislio pakleni plan za migrante
Foto: Rojters

Novinarske tvrdnje

PRETI IM DEPORTACIJA: Orban smislio pakleni plan za migrante

Planeta -
Migranti koji uđu ilegalno u Mađarsku biće osuđeni i neće smeti da uđu u države šengenskog sistema deset godina

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban smislio je plan kojim bi trebalo da stvori hermetički zatvoren sistem kako bi sprečio migrante da ulaze u tu zemlju. Naime, mađarska novinarka Kata Janesko objavila je tekst u kojem tvrdi da će Orban prvo proglasiti vanredno stanje u zemlji, a nakon toga bi nakon sutrašnjeg dana trebalo da krene i drugi deo Orbanovog plana.Naime, novinarka tvrdi da će modifikacijom Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, koji važi od sutra, mađarska policija dobiti zakonsko pravo da deportuje svakoga ko nema šengensku vizu na granici i pošalje nazad u zemlju iz koje je pokušao da uđe u Mađarsku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takođe policija će moći da izbeglice koje budu na granici sa Mađarskom zatražile azil, ponovo moći da deportuje. Naime, plan je da se oni deportuju pod izgovorom da su azil trebale da zatraže u zemlji odakle su probali da se prebace u Mađarsku.Inače, ilegalni prelazak migranata u Mađarsku će se automatski smatrati krivičnim delom, a slično će biti i ako se budu penjali na ogradu, sekli je ili pokušali da je oštete na drugi način. Iako bi kazna za njih trebalo da bude "kućni pritvor", s obzirom da migranti nemaju adresu automatski će biti slati u ograđeni kamp, gde će im se suditi u roku od osam dana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema novom izbeglice koje bi bile tretirane kao optuženici na suđenje bi išle bez prevodioca, dok se njihova dokumenta neće prevoditi, neće dobiti prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi. Zanimljivo je i da će se maloletnicima suditi isto kao i odraslima, a novinarka tvrdi i da će se žalbe odbijati u roku od nekoliko sati.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Inače, svakoj izbeglici koja dobije krivični dosije, automatski će se na 10 godina zabraniti ulazak u bilo koju državu u šengenskom sistemu.Prema rečima Kate Janseko, mađarske vlasti su i više nego zadovoljne što je Evropska komisija proglasila Srbiju bezbednom zemljom za migrante, te pretpostavljaju da je Srbija "u obavezi da primi sve izbeglice koje uđu u zemlju, jer bi u protivnom drastično umanjila svoje šanse da postane članica Evropske unije". (index.hu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track