PROPUSTI DOVELI DO ZLOČINA: Krvnik najavio napad na policiju
Foto: Reuters

SKANDALOZNO

PROPUSTI DOVELI DO ZLOČINA: Krvnik najavio napad na policiju

Planeta -

Francuski državljanin Karim Šerfi (39) robijao je 15 godina zbog pokušaja ubistva saobraćajaca, a u februaru je hapšen dok je nabavljao oružje za krvoproliće snaga reda

PARIZ - Krvnik iz Pariza Karim Šerfi (39), terorista koji je preksinoć ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca na Jelisejskim poljima, bio je poznat policiji po vezama s radikalnim islamistima i hapšen je u februaru zbog nabavke oružja za napad na policiju.Uprkos svemu tome, nije ništa učinjeno da se spreči njegovo džihadističko delovanje.Mrzeo policijuFrancuske vlasti saopštile su da je Karim ranije osuđivan zbog napada na policiju - 2001. pucao je na saobraćajce koji su ga zaustavili. Tada je ispalio pet metaka iz revolvera i ranio troje policajaca. Osuđen je na 20 godina robije, ali je prošle godine pušten na slobodu.- U vreme napada imao je oko 20 godina i mrzeo je policiju, mislio je da su mu uništili život. Uvek bi ih psovao na ulici i pretio im - ispričao je njegov sused Hakim.Veruje se da je radikalni islam prihvatio iza rešetaka. U februaru je uhapšen jer je nabavljao oružje pripremajući napad na policiju, ali je u martu oslobođen. U blizini njegovog tela pronađeno je pismo u kojem se hvali Islamska država.MobilizacijaTa teroristička organizacija preuzela je odgovornost za napad, identifikujući napadača po „ratničkom imenu“ Abu Jusuf el Belgiki.- Francuska je mobilisala svoje bezbednosne snage, uključujući i elitne jedinice, da bi se osigurala bezbednost građana tokom predstojećih predsedničkih izbora, a posle pucnjave u centru Pariza. Ne smemo se prepustiti strahu - izjavio je juče premijer Bernar Kaznev.Elitne jedinice će, kako je naveo, biti podrška za 50.000 policajaca već određenih za obezbeđivanje izbora.

Borac protiv teroristaŽrtva upucana u glavuUbijeni saobraćajni policajac Ksavijer Žugel imao je 37 godina. Terorista ga je upucao u glavu i odmah je stradao. On je rekao ne terorizmu kad je u novembru obezbeđivao otvaranje Bataklana, sale u kojoj su teroristi 2015. ubili 89 ljudi na koncertu benda Igls of ded metal.

REAGOVANJA / PORUKE POLITIČARA POSLE PUCNJAVE TERORISTE U PARIZUMarin le PenProterati stranceVreme je da prestanemo da budemo naivni. Posle ovog terorističkog napada vreme je da se ponovo uspostave granične kontrole i proteraju stranci koji se nalaze na listi osoba pod prismotrom obaveštajnih službi - poručila je Marin le Pen, kandidat za predsednika Francuske.Baram GasemiPosledica ustupakaOsuđujemo napad u Parizu, ali ustupci i akti podrške brutalnim teroristima, odnosno različiti standardi zapadnog sveta u rešavanju problema terorizma, učinili su da teroristi postanu brutalniji - poručio je Baram Gasemi, portparol ministarstva spoljnih poslova Irana.Emanuel MakronŽele smrt i panikuOno što napadači žele jeste smrt, simbolizam, da seju paniku i ometaju demokratski proces, što su predsednički izbori. Molim sve Francuze da ostanu hladne glave posle pucnjave - poručio je juče Emanuel Makron, centristički francuski predsednički kandidat.Fransoa FijonVanredno stanjeBoriću se za slobodu i bezbednost Francuske, to mora biti prioritet sledećeg predsednika. Ako pobedim, zadržaću vanredno stanje i pojačati vojsku i policiju i boriti se protiv terorista diplomatskom inicijativom - rekao je Fransoa Fijon, bivši premijer i kandidat za predsednika Francuske.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track