OKRŠAJ KAMIONDŽIJA: Bugari blokirali granicu sa Grčkom, besni zbog protesta!
Foto: AP, 18 Februar 2016

Više od 2000 vozila zarobljeno

OKRŠAJ KAMIONDŽIJA: Bugari blokirali granicu sa Grčkom, besni zbog protesta!

Planeta -
Bugarske kamiondžije blokirale su danas svih šest kontrolnih punktova širom granice sa Grčkom u znak protesta zbog višenedeljnih povremenih blokada grčkih poljoprivrednika.

Na graničnim prelazima su dugi redovi kamiona i automobila, a samo je pešacima dozvoljeno da pređu granicu, preneo je AFP. Sindikati bugarskih kamionidžija besni su zbog protesta grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili saobraćaj i naneli ogromne gubitke teretnim kompanijama. Oni su poručili da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve puteve ka Bugarskoj.

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apeluje na Evropsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja evropskih zakona o slobodi kretanja robe. Granični prelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki zvaničnici su juče naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske zbog štrajka grčkih poljoprivrednika i kontra-štrajka bugraskih kamiona.

Grčki poljoprivrednici nedeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track