PROVEO 43 GODINE U SAMICI: Amerikanac pušten iz zatvora na svoj 69. rođendan
Foto: AP

Kriv ili ne

PROVEO 43 GODINE U SAMICI: Amerikanac pušten iz zatvora na svoj 69. rođendan

Planeta -
Albert Vudfoks (69) naći će se na slobodi posle 43 godine provedene u samici tokom kojih je tvrdio da je nevin.

Bio je jedan od tri muškarca iz grupe "Angola 3", koja je odgovorna za ubistvo zatvorskog čuvara. Sve ove godine proveo je u skučenoj samici u Luizijani u kojoj je provodio 23 sata dnevno. Bilo mu je dozvoljeno da vežba tokom jednog sata koji je provodio van ćelije, ali u opet veoma malom dvorištu.

Od svih američkih zatvorenika ikada, on je najviše godina proveo u samici, po čemu drži taj neslavni rekord. Njegovi advokati tvrde da je njemu namešteno ubistvo tada 23-godišnjeg čuvara Brenta Milera. Država Luizijana odustala je i od trećeg suđenja Albertu i posle nagodbe odlučeno je da se ovaj čovek nakon 4 decenije pusti na slobodu.

Aktivisti veruju da su članovi "Angole 3" nepravedno optuženi za zločine ranih 70-ih i osuđeni zbog političkog aktivizma. Druga dva člana te grupe su oslobođena još pre nekoliko godina, a jedan od njih je preminuo tri dana po oslobađanju.

Na pitanje da li bi nešto drugačije uradio, da može da vrati taj kobni dan u aprilu 1972. godine, rekao je: "To je van vaše kontrole. Ne možete mnogo toga uraditi".

Vudfoks je inače u zatvoru služio kaznu zbog oružane pljačke kada je 1972. ubijen čuvar. Smatra se da nikada nije imao priliku za fer suđenje zbog rasizma i diskriminacije.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja