PUTIN NEĆE DA SE SVETI: Neću proterivati američke diplomate, ne srozavam se na kuhinjsku diplomatiju
Foto: AP

Nema odmazde

PUTIN NEĆE DA SE SVETI: Neću proterivati američke diplomate, ne srozavam se na kuhinjsku diplomatiju

Planeta -

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin kaže da neće da se spušta na nivo "kuhinjske diplomatije" i da se sveti Sjedinjenim Američkim Državama, nego je čestitao Novu godinu Baraku Obami, Donaldu Trampu i Amerikancima i pozvao decu svih američkih diplomata u Rusiji na novogodišnju svečanost u Kremlju.

Rusija, u skladu s normama međunarodnog prava, ima osnova da odgovarajuće odgovori na to što je odlazeći predsednik SAD Barak Obama odlučio da protera 35 ruskih diplomata i nametne nove sankcije protiv Rusije zbog navodnih hakerskih upada tokom američke predsedničke kampanje.

"Novi neprijateljski koraci odlazeće američke administracije smatrm provokacijom usmerenom na dalje uništavanje rusko-američkih odnosa. To javno protivreči pravim interesima i ruskog i američkog naroda. S obzirom da Rusija i SAD imaju posebnu odgovornost u očuvanju bezbednosti u svetu, ova odluka nanosi štetu i celoj lepezi međunarodnih odnosa", navodi se u Putniovom saopštenju.

Predsednik Rusije dodaje da će dalji koraci u rusko-američkim odnosima zavisiti od politike koju bude sprovodio novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp.

Putin je čestitao Novu godinu i odlazećem predsedniku SAD Baraku Obami i novoizabranom Donaldu Trampu, kao i svim Amerikancima, a decu američkih diplomata na službi u Rusiji pozvao na novogodišnju svečanost i dodelu paketića u Kremlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track