PUTIN O KRIZI NA KRIMU: Bili smo spremni da upotrebimo nuklearni arsenal!

Dokumentarac "Krim. Put u Otadžbinu"

PUTIN O KRIZI NA KRIMU: Bili smo spremni da upotrebimo nuklearni arsenal!

Planeta -
Bili smo spremni da to učinimo. Razgovarao sam sa kolegama i govorio im da je to naša istorijska teritorija, da tamo žive Rusi, da su se našli u opasnosti i da im ne možemo okrenuti leđa, rekao ruski predsednik

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u danas emitovanom dokumentarcu "Krim. Put u Otadžbinu" na TV "Rusija 1", da je Rusija prošle godine bila spremna za nepovoljan razvoj događaja na Krimu i na prevođenje u pripravnost nuklearnih snaga, ali da je rukovodstvo zemlje polazilo od toga da se to neće desiti, prenele su ruske agencije.

Bili smo spremni

Interfaks navodi da je Putin rekao da iz razgovora sa zapadnim partnerima nije bilo jasno da se oni neće vojno mešati u situaciju. "Bili smo spremni da to učinimo. Razgovarao sam sa kolegama i govorio im da je to naša istorijska teritorija, da tamo žive Rusi, da su se našli u opasnosti i da im ne možemo okrenuti leđa. Nismo mi izvršili državni prevrat, to su uradili nacionalisti i ljudi ekstremnih uverenja. Vi ste ih podržali. Međutim, gde se vi nalazite? Hiljadama kilometara daleko? A mi smo ovde i to je naša zemlja! Za šta biste se vi hteli tamo boriti? Ne znate? A mi znamo. I na to smo spremni", rekao je Putin.

"To je poštena i otvorena pozicija. I zato ne mislim da je bilo ko imao želju da pokreće nekakav svetski konflikt", naveo je ruski predsednik a prenosi RIA Novosti.

Putin je podvukao da je, bez obzira na svu složenost i dramatičnost situacije, "hladni rat" završen i da nisu potrebne međunarodne krize slične "Karipskoj", tim pre što stanje nije zahtevalo takve akcije, i to bi protivrečilo interesima zemlje. "Što se tiče naših snaga nuklearnog odvraćanja, one su i tako uvek u stanju pune borbene gotovosti", kazao je on.

Ruski sistem Bastion, oružje koje nema niko na svetu

Putin je, takođe, rekao da je Rusija svesno instalirala sisteme "Bastion" na Krimu kako bi bili vidljivi iz kosmosa. "Bastion" je odbrambeni sistem, koji štiti obalu, teritoriju. Njime se ne napada, ali je to efikasno, moderno, visokoprecizno oružje. Za sada takvo oružje nema niko. To je, sudeći po svemu, najefikasniji obalski sistem u svetu do danas. Da, u jednom trenutku smo, da bi bilo jasno da je Krim pouzdano zaštićen, prebacili obalske sisteme "Bastion", rekao je predsednik Rusije.

Prema Putinovim rečima, Rusija je imala informaciju da su "radikalno nastrojene ukrajinske vlasti" bile spremne da "izvrše masovne terorističke akte na Krimu" sa velikim brojem ljudskih žrtava, a na Krimu je bio visok stepen militarizacije, sa velikim brojem sistema "S-300" i drugog teškog oružja i oklopne tehnike ukrajinske armije. "Napravili smo od Krima tvrđavu. I sa mora i sa kopna", dodao je predsednik Rusije.

Mi smo radili u interesu ruskog stanovništva

Putin je rekao i da je Zapad na sve moguće načine pokušavao da ne dopusti prisajedinjenje Krima Rusiji posle održanog referenduma, a za sankcije naglasio da je potrebno da se uvode onima "koji izvode državne prevrate i koji im pomažu". "Mi smo radili u interesu ruskog stanovništva i cele zemlje. Nije uopšte dopustivo prodavati to za novac, za nekakvu povoljnost, za mogućnost nekih ugovora ili bankarskih transakcija (...) To ne znači da mi ne treba da uvažavamo međunarodno pravo i interese naših partnera. Ali znači da i svi naši partneri treba da uvažavaju Rusiju i njene interese", kazao je Putin. Odgovarajući na pitanje da li bi postupio isto kada bi se ponovila prošlogodišnja situacija, predsednik Rusije je rekao: "Pa, naravno", navodi RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track