PUTIN: Rusija je primorana da odgovori na pretnje
Foto: AP

Upozorenje

PUTIN: Rusija je primorana da odgovori na pretnje

Planeta -

Rusija je primorana da pronađe način kako da neutrališe pretnju koju predstavlja raketni sistem NATO u Rumuniji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Američki raketni štit u Evropi je jasno kršenje rusko-američkog vojnog sporazuma, istakao je ruski predsednik.

"Neće nas navući u trku naoržanjem, a Rusija će nastaviti da radi kako je do sada radila", rekao je on. Putin je istakao da je ovo još samo jedan korak u jačanju međunarodnih tenzija. Rečeno je i da Rusija čini sve da održi ravnotežu i izbegne izbijanje većih konflikata.

Postrojenje američkog sistema protivraketne odbrane u Rumuniji, namenjeno zaštiti Evrope od balističke raketne pretnje, postalo je operativno u četvrtak.

To je izazvalo negodovanje u Rusiji, koja se usprotivila postavljanju tog sistema u nekadašnjoj zoni svog uticaja.

Rumunija je maja 2011. potpisala sa Vašingtonom Sporazum o razmeštanju na teritoriji Rumunije dela američkog antiraketnog štita u Evropi. Za to je predviđenim sporazumom određena vojna baza « Deveselu», koja je izgrađena 1952 godine, kada su u njoj bili stacionirani lovci mig 15,19 i 21.

U cilju pristupanja NATO paktu Rumuni su odlučili da ovu bazu ustupe Amerikancima, a kako je tada objasnio bivši rumunski predsednik Trajan Basesku u Deveselu će biti stacioniran bataljon od 600 američkihvojnika, dok će nad bazom komandu imati visoki oficir rumunske armije.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track