PUTNICI NISU BILI SVESNI ŠTA SE DOGAĐA: Pilot sekirom razvaljivao vrata kokpita!
Foto: Reuters

Potez očajnika

PUTNICI NISU BILI SVESNI ŠTA SE DOGAĐA: Pilot sekirom razvaljivao vrata kokpita!

Planeta -
Kad molbe nisu urodile plodom, Patrik Zondenhajmer je dohvatio sekiru iz opreme "boinga" i pokušao da provali u kokpit

BERLIN - Pilot Patrik Zondenhajmer, kapetan aviona "Džerman vingsa" kog je kopilot Andreas Lubic srušio na jugu Francuske, pokušao je sekirom da razvali vrata kokpita, piše Bild.

Lubic je iskoristio to što je kapetan otišao toalet da bi se zaključao u kokpitu, a Zondenhajmer jje dao sve od sebe da ga ubedi da ga pusti unutra. Na snimku iz crne kutije čuje se da je Zondenhajmer neprestano kucao na vrata i dozivao ga. Kad je shvatio da nema vajde od toga, kapetan je dohvatio sekiru, deo bezbednosne opreme, i navalio na vrata.

Andreas Lubic je imao nameru da uništi avion (Foto: Twitter)
Andreas Lubic je imao nameru da uništi avion (Foto: Twitter)

"Namera mu je bila da uništi avion. Smrt je bila gotovo trenutna. Avion je udario u planinu brzinom od 700 kilometara na sat. Ne mislim da su putnici do poslednjeg trenutka shvatali šta se događa. Njihovo vrištanje čuje se tek neposredno pred pad", izjavio je marsejski tužilac Bris Roben.

Dodaje se da je Lubic na početku leta pristojno i normalno komunicirao, ali da je postao drzak i odrešit u sredini leta, kad je kapetan počeo da planira rutu za sletanje.

"Čujemo pilota kako moli kopilota da nakratko preuzme kontrole, a onda se čuje kako je odgurnuo stolicu i zatvorio vrata, pa pretpostavljamo da je otišao u toalet. Kada je ostao sam, kopilot je sistem za kontrolu leta podesio na sletanje. Na toj visini tako nešto može da se uradi samo namerno i svesno", objasnio je Roben.

Lubic je odbio da otvori vrata, ali disao je uravnoteženo iako se spremao da ubije 149 ljudi i sam pogine.

"Pre pada čujemo alarme koji upozoravaju na prenizak let, pa udaranje po vratima. Neposredno pre pada na snimku se čuje snažan udarac. Verujemo da je avion udario u nešto pre nego što se srušio. Nije emitovan nikakav signal za opasnost", zaključio je Roben.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja