RADIKALNE MERE U VENECUELI: Radnici će malo u fabriku, pa onda malo na njive
Foto: Ap 16 4 2015

Ekonomska reforma

RADIKALNE MERE U VENECUELI: Radnici će malo u fabriku, pa onda malo na njive

Planeta -

Vlasti u Venecueli su objavile da će privatne i javne kompanije u zemlji biti u obavezi da stave na raspolaganje državi svoje zaposlene za rad u poljoprivrednom sektoru, što je najnoviji potez Karakasa u borbi protiv ekonomske krize koja pogađa ovu zemlju.

Ministarstvo rada je najavilo ovu meru kao deo vanrednog stanja koje je već na snazi, a njom se zahteva od svih poslodavaca u Venecueli da stave na raspolaganje državi svoje zaposlene kako bi se "pojačala proizvodnja" hrane, prenosi agencija AFP.

Vlada predsednika Nikole Madura bori se za opstanak zbog zapanjujuće visoke inflacije i opšte nestašice robe široke potrošnje - od hrane do toalet papira, pelena i šampona, navodi francuska agencija.

Maduro, kao i njegov prethodnik Ugo Čavez, sve se više okreće u pravcu državnog preuzimanja delova privrede, dodaje AFP, i ocenjuje da je najnovijim potezom socijalistička vlada Venecuele praktično objavila da je spremna za sledeći veliki korak - dajući sebi ovlašćenje da naredi pojedincima da pređu sa jednog posla na drugi.

Trenutno nije jasno kada će se krenuti sa tom privremenom merom, ili na koliko dugo će radnici biti upućivani na njive.

Zaposleni u privatnim, državnim ili mešovitim kompanijama moraju da budu u formi i da poseduju neka osnovna teorijska ili praktična znanja iz oblasti proizvodnje hrane, prema ovoj odluci.

Privatne kompanije neće isplaćivati plate radnicima koji su "raspoređeni" u poljoprivredni sektor, ali će morati da im uplaćuju uobičajene doprinose za socijalno osiguranje, dodaje se u odluci, a prenosi agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track