RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN: Zadovoljni mirovnim sporazumom Asadove vlade i pobunjenika
Foto: Fonet/AP

Uspešni pregovori

RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN: Zadovoljni mirovnim sporazumom Asadove vlade i pobunjenika

Planeta -

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas zadovoljstvo sporazumima o mirnom rešenju situacije u Siriji, koji su postignuti između sirijske vlade i opozicije uz garancije Rusije i Turske, i poručili da nameravaju da nastave saradnju u borbi protiv terorizma.

Oni su, takođe, u telefonskom razgovoru istakli značaj napora da se organizuju pregovori u Astani, preneo je Tas.

"Predsednici su izrazili zadovoljstvo sporazumima između sirijske vlade i takozvane umerene opozicije o prekidu neprijateljstava širom Sirije i tranziciji ka političkom rešenju uz posredstvo Rusije i Turske", navodi se u saopštenju službe za odnose s javnošću Kremlja.

Putin i Erdogan su, takođe, pozvali na dalje jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, ali su naglasili da se primirje ne odnosi na terorističke organizacije, pre svega, Islamsku džavu, ističe se u saopštenju.

O pregovorima o Siriji, koji su planirani da se održe u prestonici Kazahstana, razgovarali su putem telefona i ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, saopštilo je danas Rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su saglasili da je važno kooridnistati prekid vatre u Siriji sa Iranom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom, preneo je Rojters.

U saopštenju se ističe da je Lavrov o situaciji u Siriji i pregovorima u Astani razgovarao putem telefona i sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

Portparol Slobodnog sirijskog saveza Osama Abu Zaid izjavio je ranije danas da će se sirijska opozicija pridržavati sporazuma o prekidu vatre na nivou cele Sirije koji garantuju Turska i Rusija, kao i da će učestvovati u budućim pregovorima.

Abu Zaid je u turskoj prestonici Ankari rekao da se predstavnici ove pobunjeničke organizacije nisu sreli ni sa kim iz sirijske vlade tokom poslednjih razgovora o prekidu vatre.

Zvaničnik dela sirijskih pobunjenika povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom kazao je ranije danas da su oni pristali na plan prekida vatre na nivou cele Sirije koji podržavaju Rusija i Turska.

Šef političke kancelarije pobunjeničke grupe Fastakim Zakarija Malahifdži kazao je Rojtersu da u primirje nisu uključena područja koja su pod isključivom kontrolom Islamske države.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

"Pre nekoliko sati stigle su vesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije - to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima", preneo je Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track