ROGOZIN: Treba obnoviti civilnu odbranu za slučaj većeg nuklearnog napada
Foto: Reuters 1 Jul 2015

Otkud sad ova ideja

ROGOZIN: Treba obnoviti civilnu odbranu za slučaj većeg nuklearnog napada

Planeta -
Rusija nema drugi izbor, nego da reaguje na agresivni stav SAD, rekao je zamenik premijera Rusije

MOSKVA - Ruske vlasti treba da ponovo pokrenu hladnoratovsku praksu obučavanja civila kako da reaguju u slučaju većeg nuklearnog napada, izjavio je danas zamenik premijera Dmitrij Rogozin zadužen za sektor bezbednosti.

Govoreći nakon sastanka ruskog državnog saveta bezbednosti, kojim je predsedavao Vladimir Putin, Rogozin je izjavio da Sjedinjene Američke Države narušvaju nuklearni balans razvijanjem novog sistema oružja, preneo je Rojters.

Rusija nema drugi izbor, nego da reaguje na agresivni stav SAD, rekao je Rogozin.

"Mere u borbi protiv agresora mogle bi da uključe one koje se tiču ruske strateške nuklearne sposobnosti, što su reciprocitetne mere, tako da, ne dao Bog, nikome ne padne nikakva luda ideja na pamet", rekao je Rogozin.

Treba preduzeti druge mere "tako da narod, ako bude nad njim sprovedena takva vrsta agresije, može da izbegne kolosalne gubitke... Civilnu odbranu treba ponovo pokrenuti", dodao je on.

Tokom Hladnog rata, sovjetske vlasti su izgradile sistem skloništa u slučaju nuklearnog napada i deca su u školama obučavana kako da koriste zaštitne maske. Postojali su i posteri na kojima je ljudima ukazivano kako da se ponašaju u školama i na radnim mestima.

Veliki broj građana bio je skeptičan da bi bilo šta od toga moglo da ih spase u slučaju napada, ali je obuka, koja je nazivana civilna odbrana, bila obavezna. Ta praksa je napuštena u vreme kada je Sovjetski Savez vodio Mihail Gorbačov, koji je sa američkim liderima pregovarao o programu smanjenja nuklearnog oružja koji je smanjio tenzije koje su postojale između dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track