SLUČAJNO REŠENA MISTERIJU POSLE 66 GODINA: Ronilac pronašao nuklearnu bombu u moru kraj Aljaske!
Foto: Printscreen Wikipedia

istoričari decenijama bili na mukama

SLUČAJNO REŠENA MISTERIJU POSLE 66 GODINA: Ronilac pronašao nuklearnu bombu u moru kraj Aljaske!

Planeta -

Šin Smiričinski ronio je kraj obale Britanske Kolumbije u Kanadi kada je naišao na ogromnu metalnu napravu za koju je pomislio da je leteći tanjur.

Ronilac je svoje otkriće prijavio nadležnim službama, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo obrane Kanade otkrilo je da se radi o izgubljenoj američkoj nuklearnoj bombi.

Veruje se da je bomba izgubljena 1950. godine kada se u tom delu srušio američki bombarder B-36. Iz ministarstva su objavili da su na mesto senzacionalnog pronalaska poslali brodove i naglasili da je malo verojatno da bomba sadrži nuklearni materijal. Smiričinski je rekao da je na bombu naišao roneći između otoka Pit kraj granice s Aljaskom.

"Bila je veća od bračnog kreveta, savršeno ravna na vrhu i malo zaobljena na dnu. U sredini je imala veliku rupu", rekao je ronilac za BBC." Kada sam došao na obalu, prijateljima sam rekao da sam pronašao leteći tanjur. Oni su mislili da se šalim, ali odmah sam znao da tamo leži nešto čudno..."

Smiričinski je svoM prijatelja koji živi na tom području godinama rekao za otkriće.

"Možda si pronašao nuklearnu bombu koju su Amerikanci izgubili u 50-ima!?" rekao mu je prijatelj.

Izgubljena bomba muči istoričare više od pola veka. Američki bombarder srušio se 1950. godine na letu do vojne baze u Teksasu. Avion je bio u tajnoj misiji simuliranja nuklearnog napada, kod sebe je imao bombu Mark IV, a vežba je trebala da pokaže može li avion uopšte da nosi takav glomazni teret. Međutim, posle nekoliko sati leta, motori aviona su se zapalili, a posada je morala da iskočiti padobranom. Jedan član posade, 17-godišnji mladić, nije preživeo...

Američka vojska je posle objavila da je bomba bila napunjena samo TNT-om, ne i plutonijem. Dakle, nuklearna eksplozija nije bila moguća. Posada je pre iskakanja upalila autopilot i uputila avion da leti prema okeanu. Međutim, tri godine posle olupina aviona je pronađena duboko na kopnu.Dirk Septer, istoričar specijalizovan za vojno vazduhoplovstvo, rekao je da su Amerikanci pronašli avion, ali nisu imali pojma gde je bomba.

"To je bio misterij za sve. Ali znam da su Amerikanci u to vreme bili paranoični da će bombu pronaći Rusi", rekao je Septer za BBC.Preživjeli članovi posade rekli su da su bombu ispustili u okean bojeći se još veće tragedije. Međutim, Septer još uvek ne veruje da je ronilac pronašao izgubljenu bombu iz 1950. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track