RUSI BLOKIRALI VIKIPEDIJU NA KRATKO: Ko je hteo da se informiše o hašišu, morao je da sačeka

Nadzor

RUSI BLOKIRALI VIKIPEDIJU NA KRATKO: Ko je hteo da se informiše o hašišu, morao je da sačeka

Planeta -
Sporna stranica na kojoj se spominje indijska konoplja prekršila je stroga ruska pravila o "neprimerenom sadržaju"

MOSKVA - Ruska verzija najveće svetske enciklopedije našla se na crnoj listi medijske nadzorne službe, Roskomnadzora, zato što se navodno na jednoj stranici spominjala vrsta kanabisa. Roskomnadzor se ozbiljno obrušio na stranicu na kojoj se spominje marihuana i razne vrste hašiša, te su zahtevali da se ta stranica ukloni.

Kako individualne stranice ne mogu biti uklonjene to znači da su "morali" da blokiraju celu vikipediju umesto samo te jedne stranice.

Sporna stranica na kojoj se spominje indijska konoplja prekršila je stroga ruska pravila o "neprimerenom sadržaju". Reč je inicijativi koja je na snazi već neko vreme, dok zemlja pokušava tvorce sadržaja da drži na uzdi.

Vikimedija, roditeljska organizacija Vikipedije, o ovom je slučaju saopštila: "Cenzura sadržaja na Vikipediji u potpunoj je suprotnosti sa našom vizijom: svet u kojem će svi imati slobodan pristup znanju".

Rusija je ranije ovog meseca zabranila i društvenu mrežu Redit zato što su se na njemu nalazili saveti kako uzgajati "čarobne pečurke".

Prošle godine, Rusija je obećala da će izraditi svoju verziju Vikipedije, ističući da se brinu da ljudi dobijaju lažne informacije o Rusiji, piše Biznis Insajder.

Doduše, nekoliko sati nakon zabrane, vlasti su ponovno dozvolile korišćenje, jer su rekli da je Vikipedia uredila sadržaj, kako bi bio u skladu sa sudskom odlukom.

S druge strane, sami korisnici besplatne enciklopedije rekli su da je Roskomnadzor "preveslan" jer sadržaj nije uklonjen, nego je samo preimenovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track