RUSI ISKULIRALI TRAMPA: Ne brini, Kimova raketa nije ugrozila Rusiju
Foto: Reuters 21 Jun 2016

Nije frka

RUSI ISKULIRALI TRAMPA: Ne brini, Kimova raketa nije ugrozila Rusiju

Planeta -

MOSKVA - Balistička raketa koju je Severna Koreja ispalila rano jutros nije predstavljala pretnju po Rusiju, jer je sletela oko 500 kilometara od ruske granice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane posle ocene američkog predsednika Donalda Trampa da bi Moskva trebalo da bude ljuta zbog najnovije raketne probe Pjongjanga.

"Ruski sistemi za upozoravanje na raketni napad pratili su balističku metu tokom njenog 23-minutnog leta sve dok nije sletela u središnji deo Japanskog mora (oko 500 kilometara od ruske teritorije)", navodi se u saopštenju.

Severna Koreja testirala je balističku raketu ispalivši je jutros oko 05:30 sati po lokalnom vremenu, a ona je sletela oko 700 kilometara dalje, naveli su južnokorejski zvaničnici. Bela kuća je ranije danas saopštila da je američki predsednik Donald Tramp pozvao na oštrije sakncije Severnoj Koreji i navela da je raketa sletela "toliko blizu ruskog tla... da predsednik ne može da zamisli da je Rusija zadovoljna time".

Kina i Japan su takođe osudili raketnu probu kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, a ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Sji Djinping izrazili su zabrinutost zbog porasta tenzija na Korejskom poluostrvu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track