RUSIJA LJUTA NA SB UN: Odbačena rezolucija o Jemenu
Foto: Reuters

Propao pokušaj da se dogovore o krizi u zemlji

RUSIJA LJUTA NA SB UN: Odbačena rezolucija o Jemenu

Planeta -
Diplomate kažu da je Rusija htela da UN ukažu na vanrednu humanitarnu i bezbednosnu situaciju u najsiromasnijoj zemlji arapskog sveta, dok sunitska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nastavlja napade iz vazduha na šiitske pobunjeničke grupe u Jemenu, koje podržava Iran

UJEDINJENE NACIJE - Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Jemenu završio se u petak nemogućnošću njegovih 15 članova da se dogovore o izjavi o toj rastućoj krizi, pa ih je ambasador Rusije koji je sazvao sastanak, pitao zašto govore o potrebi da se pomogne, ako ne mogu ništa da urade.

Ambasador Rusije, Vitalij Čurkin je sazvao sastanak iza zatvorenih vrata dan pošto je šef UN upozorio da su čak i osnovne komunalne usluge u Jemenu "na ivici kolapsa".

Diplomate kažu da je Rusija htela da UN ukažu na vanrednu humanitarnu i bezbednosnu situaciju u najsiromasnijoj zemlji arapskog sveta, dok sunitska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nastavlja napade iz vazduha na šiitske pobunjeničke grupe u Jemenu, koje podržava Iran.

Čurkin je rekao da ostali u 15-članom Savetu bezbednosti nisu podržali izjavu koju je on predložio. U njoj je pozvao na hitno primirje, ili bar na prekid neprijateljstava iz humanitarnih razloga. Isto to je dan ranije zatražio generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun.

Čurkin je rekao da je članovima Saveta rekao da je spreman da odustane od poziva na hitno primirje, ali su ipak neki članovi Saveta tvrdili da moraju da se konsultuju sa svojim vladama. Čurkinov predlog saopštenja je sadržao poziv na brz povratak na mirovne pregovore o Jemenu uz posredovanje UN.

"Ako ne mogu da se slože s tako opšteprihvatljivom izjavom, o čemu mogu? Ja to ne razumem", rekao je Čurkin. Druge diplomate su rekle da se svi slažu u oceni da je humanitarna situacija u Jemenu očajna i da se nastavljaju razgovori o izjavi Saveta.

Čurkin je rekao da Sjedinjene Američke Države "jasno treba da se osećaju odgovornim, jer podržavaju bombardovanje, te su odgovorne i za humanitarne posledice".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track