RUSIJA PROZVALA HRVATSKU: Zagreb da povuče svoje plaćenike iz ukrajinske vojske
Foto: Printscreen Yt

Javno i otvoreno

RUSIJA PROZVALA HRVATSKU: Zagreb da povuče svoje plaćenike iz ukrajinske vojske

Planeta -
MIP Rusije skrenuo pažnju posebno hrvatskim vlastima da je danas u Minsku dogovoreno povlačenje stranih vojski i vojnih plaćenika iz Ukrajine

MODKVA - Zvanična Moskva pozvala je danas Hrvatsku i druge zemlje u kojima se vrbuju građani za oružane snage Ukrajine, da spreče tu praksu.

"Pozivamo Zagreb i rukovodstva drugih zemalja, čije građane vrbuju Oružane snage Ukrajine da spreče tu opasnu praksu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova. U Moskvi navode da je "učešće stranih plaćenika, uključujući hrvatske, u unutarukrajinskom konfliktu neprihvatljivo i služi jedino njegovom raspirivanju", preneo je Itar-Tass.

"Naročito skrećemo pažnju hrvatskim vlastima da je danas usvojena u Minsku odluka Kontakt grupe o kompleksu mera za implementaciju minskih dogovora, između ostalog o povlačenju svih stranih oružanih foramacija, vojne tehnike i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS", navodi se u saopštenju ruskog MIP.

U Moskvi je "izazvalo zabrinutost i nedoumicu objavljivanje izjave u medijima prvog potpredsednika vlade, ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, koja potvrđuje da hrvatski dobrovoljci učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine na strani ukrajinske vojske".

Azov se hvali nacističkim obeležjima (Foto: Reuters)
Azov se hvali nacističkim obeležjima (Foto: Reuters)

"Pritom se ne stavlja u sumnju ispravnost učešća građana Hrvatske u operacijama ukrajinskih bezbednosnih struktura", naglašava Rusija.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić potvrdila je juče da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

"Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se priključili ukrajinskoj vojsci", rekla je Pusićeva odgovarajući na novinarska pitanja pre sednice vlade. Nije komentarisala to što se brojni hrvatski dobrovoljci hvale da ratuju za Azov, paravojnom bataljonu beskrupuloznih stranih plaćenika.

Rusko Ministarstvo u saopštenju navodi da se pojavila informacija da se niz hrvatskih građana nalazi u okviru zloglasnog bataljona Azov, koji su formirale krajnje desne snage, a finansira ih ukrajinski oligarh Igor Kolomojski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track