RUSIJA RAZMEŠTA 10.000 VOJNIKA NA KURILSKIM OSTRVIMA: Japan rezigniran "tužnom odlukom Moskve"
Foto: AP

SVOJ NA SVOME

RUSIJA RAZMEŠTA 10.000 VOJNIKA NA KURILSKIM OSTRVIMA: Japan rezigniran "tužnom odlukom Moskve"

Planeta -

"Očekujemo kraj razmeštanja tri divizije sa zapadne u jugozapadne granice. Aktivno radimo na zaštiti Kurilskih ostva, divizija će biti postavljena tamo pre kraja ove godine", rekao je Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je pred ruskim parlametnom kako će Ministarstvo odbrane razmestiti čitavu jednu diviziju na sporna Kurilska ostva tokom ove godine."Očekujemo kraj razmeštanja tri divizije sa zapadne u jugozapadne granice. Aktivno radimo na zaštiti Kurilskih ostva, divizija će biti postavljena tamo pre kraja ove godine", rekao je Šojgu.Kurilska ostrva - u Japanu poznata kao "Severne teritorije" - čine ostrva Šikotan, Kunaširi i Etorofu, kao i ostrvca Habomai. Arhipelag leži u Ohotskom moru u severozapadnom Pacifiku, a ušla su u sastav Sovjetskog saveza, odnosno Rusije 1945. godine od kada su predmet rasprave između Moskve i Tokija. Nakon Šojguove najave, japanski ambasador u Moskvi Tojohisa Kozuki otvoreno je izrazio nezadovoljstvo povodom odluke, a šef kabineta predsednika Jošihide Suga, rekao je kako je "jačanje ruskog prisustva na Severnim teritorijama tužno" i suprotno stavu njegove zemlje.Japanski ministar odbrane Tomomi Inada objavio je da će razgovarati o ovim planovima sa svojim ruskim kolegom na marginama samita G20 u Tokiju 20. marta."Ako se ukaže prilika, nastojaću da sa gospodinom Šojguom vodim otvorenu diskusiju o brojnim pitanjima", rekao je Inada.

Tokom poslednje dve godine, Rusija polako povećava vojno prisustvo na spornim ostrvima, a među već sprovedenim merama je i razmeštanje sistema projektila zemlja-zemlja, kao i nekoliko odbrambenih sistema.Osim toga, ruska mornarica razmatra da na jednom od ostrva postavi trajnu pomorsku bazu koja bi stacionirala pacifičku flotu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Rade Šerbedžija za NEWSWEEK: Zakleo sam se Gagi Nikoliću u Miru Banjac da sam Srbin!NISU IM DOSTA AMERIKANCI I RUSI: Islamska država preti Kini "rekama krvi" (FOTO, VIDEO)

RASISTIČKI PAR IZ AMERIKE U ŠOKU: Plakali su kada su čuli kolika im je kazna (VIDEO)

NEOBIČNO OTKRIĆE NA SICILIJI: Pronađeno 47 kocaka orihalkuma, legendarnog metala navodno kovanog u Atlantidi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track