RUSKA AVIO-KOMPANIJA: Spoljni faktor prouzrokovao pad aviona, ne isključujemo teroristički napad
Foto: Reuters

Poginule 224 osobe

RUSKA AVIO-KOMPANIJA: Spoljni faktor prouzrokovao pad aviona, ne isključujemo teroristički napad

Planeta -
Jedino što bi avion moglo uništiti u vazduhu je mehanički udar. Ne postoji takva kombinacija kvarova koja bi mogla uzrokovati raspadanje aviona, kazao je Aleksandar Smirnov i dodao kako je avion izgubio brzinu i počeo se rapidno spuštati, a posada nije pokušala uspostaviti kontakt

MOSKVA - Ruska aviokompanija "Kogalimavija" objavila je danas kako je pad ruskog Erbasa A321, koji se u subotu srušio iznad Sinaja kada je poginulo 224 osobe, prouzrokovao spoljnji faktor javlja BBC News.Portparol Kremlja izjavio je kako teroristički napad ne može biti isključen kao uzrok pada.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, zamenik direktora kompanije Kogalimavija isključio je mogućnost da je pad aviona rezultat tehničkog kvara ili greške pilota.

- Jedino što bi avion moglo uništiti u vazduhu je mehanički udar. Ne postoji takva kombinacija kvarova koja bi mogla uzrokovati raspadanje aviona, kazao je Aleksandar Smirnov.

On je dodao kako je avion izgubio brzinu i počeo se rapidno spuštati, a posada nije pokušala uspostaviti kontakt.

Foto: Printscreen RT
Foto: Printscreen RT

Avion je inače u maju ove godine dobio sertifikat o sposobnosti za letenje, izdan u Irskoj gde je bio registrovan.

Britanski protivteroristički stručnjak Charles Shoebridge kazao je kako nije moguće da su za pad leteliceodgovorni islamisti, jer 'ISIL nema sisteme koji mogu pogađati letelicu na visini od 10.000 metara'.

- To ne znači da teoretski nisu mogli postaviti bombu u letelicu ili izazvati neku sabotažu. Ipak, najverojatniji uzrok pada je mehanički kvar – ustvrdio je Shoebridge.

Foto: Printscreenn
Foto: Printscreenn

Ruski portal RT objavio je snimak mesta pada aviona na kome stručnjaci iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije i dalje pretražuju područje u potrazi za dokazima o uzroku rušenja aviona, ali i posmrtnim ostacima žrtava tragedije.

( Večenji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja