RUSKI AMBASADOR U NATO: Alijansa pokazuje silu na granicama sa Rusijom. Šta je sledeće?
Foto: AP

Diplomatsko upozorenje

RUSKI AMBASADOR U NATO: Alijansa pokazuje silu na granicama sa Rusijom. Šta je sledeće?

Planeta -

Akcije NATO predstavljaju rizik za evropsku bezbednost, a posebno odredbe sporazuma Rusija-NATO koje se odnose na vojnu uzdržanost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksander Gruško.

Gruško je to rekao reagujući na odluku NATO da poveća vojnu prisutnost na istoku Evrope i u Crnom moru.

Prema njegovim rečima, od samita NATO u Velsu (septembra 2014.), sastanci ministara su bili "stereotipni, i bez pozitivnih signala za odnose Rusija-NATO", preneo je Itar Tas.

Gruško je naveo da Rusija neće ostati nema da takve mere Alijase.

"Sada se postavlja pitanje: Šta je sledeće? Novi talas spekulacija NATO o ruskoj pretnji i nova spirala trke u naoružanju? Mislimo da taj put nigde ne vodi", istakao je Gruško.

On smatra da ono što NATO radi u Crnom moru se ne može podvesti pod borbu protiv terorizma.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je juče rekao da se čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Nemačke, Velike Britanije i SAD da razmeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

Kako je rekao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Nemačka.

Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj, preneo je Sputnjik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track