RUSKI AVION NADLEĆE NEVADU: Evo zašto se suhoj pojavio iznad SAD!
Foto: Reuters 5 Avg 2016

Očevici javljaju

RUSKI AVION NADLEĆE NEVADU: Evo zašto se suhoj pojavio iznad SAD!

Planeta -

Lovački avion američkog ratnog vazduhoplovstva primećen je kako uvežbava manevre vazdušne borbe zajedno sa ruskim Su-27 na nebu iznad Nevade.

Moguće je da je očevidac pomešao avione, ali SAD zaista imaju prave Su-27, kao i drugu sovjetsku tehniku koja je nezvanično nabavljena, prenosi "Ruska reč".

"Ruski Su-27P" izveo je školsku borbu u Nevadi protiv američkog lovca F-16, preneo je Dejli Mejl pozivajući se na očevica.

Po njegovim rečima, na njima se vidi upravo ruski avion jednosed. Po mišljenju autora izdanja, to je jedan od nekoliko lovaca Su-27 koje su SAD kupile na postsovjetskom prostoru.

Vašington jeste nabavio 21 lovački avion MiG-29, i to 1997. godine u Moldaviji, plašeći se da će te letelice dospeti u ruke Iranu, a sredinom 1990-ih i 2000-ih Amerikanci su kupili od Belorusije i Ukrajine nekoliko aviona Su-27 koje su koristili kao letelice za vežbu američkih pilota, ispričao je za „Rusku reč“ vojni analitičar lista „Izvestiя“ Dmitrij Safonov.

„Sva nabavka je ostvarena u privatnom i nezvaničnom aranžmanu sa ciljem da američki stručnjaci prouče rusku tehniku“, istakao je ekspert.

On je naglasio da Su-27 u svome arsenalu poseduju Rusija, Indija, Malezija, Venecuela, Alžir i mnoge druge zemlje. Međutim, avioni koje su kupili Amerikanci su potpuno demilitarizovane letelice na koje se više ne može montirati oružje.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Prošle jeseni se američko ratno vazduhoplovstvo ponovo našlo u centru pažnje međunarodnih medija, kada je kanadski novinar Kristijan Boris postavio na Tviteru fotografije lovaca F/A-18 ofarbanih u boje karakteristične za ruske Su-34.

„Ova dva modela se razlikuju po krilima koja su kod F/A-18 sklopiva, kao i konzolama na repu koje su kod ’Amerikanca’ nagnute u stranu za razliku od Su-34. Na fotografiji aviona napravljenoj sa zemlje pomoću amaterske kamere ne primećuju se razlike između tih modela. To se moglo dogoditi i sa fotografom u Nevadi u novembru 2016. godine“, rekao je za „Rusku reč“ profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.

FOTO: reuters
FOTO: reuters

Po rečima ruskog eksperta, farbanje aviona je uobičajena praksa kada je reč o uvežbavanju određivanja parametra „svoj-tuđ“ u vazduhu.

Ranije su privatni oružari u SAD prodavali samo sovjetsko i rusko streljačko naoružanje, a sada u ponudi imaju i ruske tenkove.

Ruski tenk T-72 sa „ful opremom“ može se kupiti kod privatnika za 50.000 dolara. Kupac može da nabavi tenk za potrebe svoga ranča ili imanja izvan grada tek kada „izvadi“ čitavu gomilu dokumenata, sertifikata i dozvola od vlasti SAD.

Većinom „roba“ sa crvenom petokrakom stiže u Novi svet iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta, koje su nasledile ogroman arsenal oklopne tehnike i drugog oružja iz perioda Hladnog rata.

(Ruska reč)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track