RUSKI AVION SRUŠIO SVEŠTENIK: Traži se egipatski misionar Islamske države živ ili mrtav
Foto: AP

Šokantno otkriće

RUSKI AVION SRUŠIO SVEŠTENIK: Traži se egipatski misionar Islamske države živ ili mrtav

Planeta -
Šefovi obaveštajnih službi veruju da je avion koji se srušio u Egiptu prošlog vikenda, oboren bombom koje su podmetnuli članovi ogranka Islamske države, poznatog kao Sinajska provincija, a koju predvodi egipatski sveštenik Abu Osama al-Masri

On je sklopio pakt sa IS prošle godine u Siriji. Predstavnici Vajthola su ovog vikenda potvrdili da je Masri "osoba od interesa" i da će Britanija pomoći Egiptu i Rusiji da "ubiju ili uhvate" misonara.

To bi moglo značiti i raspoređivanje avijacije SAS u Egiptu, prenosi "Sandej tajms". Masri je u video izjavi preuzeo odgovornost za rušenje ruskog aviona, prošle srede, kada je premijer Dejvd Kameron najavio suspenziju britanskih letova.

Portparol predsednika Rusije Dmitri Peskov je potvrdio novinarima da je Velika Britanija predala Rusiji određene podatke o rušenju ruskog aviona na Sinaju. On je odbio da otkrije više detalja, tvrdeći da mu nisu poznati. Iz istih razloga, nije hteo da kaže da li je to uticalo na Rusiju da obustavi letove za Egipat. On je odbio da kometariše to što su egipatski istražitelji počeli da razmatraju teroristički napad, kao glavni uzork nesreće.

Američka televizija SiEnEn navodi da su neki obavštajni podaci o nesreći stigli od izraelske obaveštajne službe, dodajući da je američki funkcioner rekao da su podatke dobili iz diplomatskih izvora. Izraelski zvaničnici nisu potvrdili te navode.

Egipćani su naveli samo da se veruje da je bomba najverovatnije kriva za rušenje aviona, na osnovu komunikacija operativaca IS na Sinaju, koje su posle nesreće, presrele britanske i američke obaveštajne službe Tim Međunaronde organizacije za civilno vazduhoplovstvo obavlja danas inspekciju međunarodnog aerodroma u Kairu.

Proverava se bezbednost i rukovanje prtljagom. Ta kontrola je bila zakazana još pre 31. oktobra, kada se srušio ruski avion na Sinaju, u kojem su poginule 224 osobe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track