RUSKI HAARP MOĆNIJI OD AMERIČKOG: Putin dao 6,7 miliona evra da Moskvu obasja sunce za Dan pobede!
Foto: Rojters

Engleski Dejli mejl otkriva

RUSKI HAARP MOĆNIJI OD AMERIČKOG: Putin dao 6,7 miliona evra da Moskvu obasja sunce za Dan pobede!

Planeta -
Kako bi sprečio padavine na Crvenom trgu u Mosvki, Vladimir Putin koristi sovjetsku tehnologiju koja garantuje sunce tokom komemoracije 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i 15 godina Putina kao ruskog šefa države

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin želi da se osigura da vojna parada za Dan pobede ni slučajno ne pokvari kiša.

Foto: AP
Foto: AP

Kako bi sprečio padavine na Crvenom trgu u Moskvi, spreman je da plati čak 6,7 miliona evra za korišćenje sovjetske tehnologije koja bi trebalo da garantuje sunce tokom komemoracije 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i 15 godina Putina kao ruskog šefa države, prenosi britanski Dejli Mejl.

Foto: AP
Foto: AP

Uoči parade, flota ruskih aviona su u pripravnosti od 6 ujutro da polete iz vazduhoplovne baze severno od Moskve i prskaju specijalne hemijske supstance nad gustim oblacima, kako bi oslobodili kišne kapi pre nego što one stignu do tla.

Iako će Moskva biti suncem obasjana, ili barem bez padavina, sela udaljena od 60 do 90 km će biti poplavljena. Čak 10 Antonova i Iljušina će biti spremno za prskanje ove specijalne mešavine koja menja vreme.

Foto: AP
Foto: AP

Rekordnih 400 miliona rublji je ove godine plaćeno za sistem koji je ustanovio Staljin. Portparol vojske Vladimir Dirk je rekao da su avioni u bazi Čkalovski i čekaju da "isprave" vremenske uslove.

"Za raspršivanje oblaka se koristi specijalno renoviran An-26 i An-12, transportne avione sa reagensima. Neki avioni su opremljeni specijalnim uređajima za pogon kertridža koji sadrže srebrnu mešavinu", objasnio je Dirk.

Mešavina koja menja vreme

Raspršivanje oblaka se vrši prskanjem koktela od srebrnog jodida, tečnog azota i suvog leda. Hladne čestice zamrzavaju kapljice vode, tako da se one povećavaju i na kraju padaju iz oblaka kao sneg koji se pretvara u kišu pre nego što stigne na zemlju.

Na ovaj način kišni oblaci neće ni stići do Moskve. ova tehnika se koristi širom sveta kako bi sprečio magle na aerodromima, umanji šteta grada ili da se pojača sneg na skijaškim centrima.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja