RUSKI SPECIJALCI NA GRANICI S LIBIJOM: Putinove elitne jedinice spasavaju generala Kalifu Haftara!
Foto: Profimedia

SVE ZA TOPLO MORE

RUSKI SPECIJALCI NA GRANICI S LIBIJOM: Putinove elitne jedinice spasavaju generala Kalifu Haftara!

Planeta -

Američki diplomatski izvori smatraju da potez dolazi usled nedavnog velikog poraza libijskog vojskovođe bliskog Kremlju

Rusija je navodno stacionirala specijalne snage u vazdušnoj bazi u zapadnom Egiptu, blizu granice sa Libijom, saznaje Rojters j iz američkih i egipatskih diplomatskih izvora. Novi potez Moskve mogao bi izazvati zabrinutost SAD povodom sve većeg ruskog uticaja na generala Kalifu Haftara, piše Newsweek.rs.Američki diplomatski izvori smatraju da potez dolazi usled nedavnog poraza libijskog vojskovođe, koji je izgubio kontrolu nad važnim naftnim terminalima od strane Odbrambene brigade Bengazija (BDB). Oni su novinskoj agenciji Rojters rekli kako su ruske specijalne snage kao i ruski dronovi primećeni u vazi Sidi Barani, na oko 100 kilometara od egipatsko-libijske granice.

Foto: General Kalifa Haftar u poseti nosaču aviona Admiral Kuznjecov; Autor: Profimedia
Foto: General Kalifa Haftar u poseti nosaču aviona Admiral Kuznjecov; Autor: Profimedia

Egipatski bezbednjaci dali su više detalja, navevši kako ruska jedinica broji 22 ljudi, ali su odbili da komentarišu svrhu njihovog prisustva. Dodali su kako je Rusija u februaru takođe koristila egipatsku bazu Marsa Matruh, istočno od Sidi Baranija.Rusko ministatstvo odbrane nije komentarisalo navode medija, a Egipat je odbacio da su ruske snage prisutne na njegovoj teritoriji."Nema stranih vojnika, iz bilo koje zemlje, na egipatskom tlu. To je pitanje suvereniteta.", naveo je portparol egipatske vojske.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:ONI SU PRAVI GOSPODARI SIRIJE: Evo kako je Bašar al Asad postao figura bez ikakve moći nad zemljomNEWSWEEK PREDSTAVLJA Ko je pravi Srđa Popović: Revolucije kao najbolji srpski izvozni proizvod! (FOTO)CRNI VITEZ IZ SVEMIRA: Neobični objekat koji obleće zemlju već 50 godina, a niko ne zna šta je (FOTO)EKSPLOZIVNA IZJAVA ERDOGANA: Znamo truo karakter Holanđana iz njihovog masakra 8.000 muslimana u Srebrenici!ASAD DOBIO NEOČEKIVANU PODRŠKU IZ SAD: Bivši republikanac i vođa Kju Kluks Klana impresioniran sirijskim predsednikom (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track