RUSKO NE ZA REZOLUCIJU SAVETA BEZBEDNOSTI: Očekuje se veto na dokument o hemijskom napadu u Siriji
Foto: AP Okt 2015

Prethodi sednica

RUSKO NE ZA REZOLUCIJU SAVETA BEZBEDNOSTI: Očekuje se veto na dokument o hemijskom napadu u Siriji

Planeta -

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom se zahteva od sirijske vlade da sarađuje u istrazi o napadu za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u provinciji Idlib, a neimenovane diplomate navode da će Rusija najverovatnije uložiti veto.

O rezoluciji će se glasati u 15 sati po lokalnom vremenu, u vreme dok američki državni sekretar Reks Tilerson bude u Moskvi kako bi izvršio pritisak na Rusiju da bi razmotrila svoju podršku sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, navela je agencija AFP. Diplomate navode da se očekuje da će Rusija uložiti veto, što bi bio osmi put da Moskva iskoristi to pravo u Savetu bezbednosti kako bi blokirala akciju protiv saveznika Sirije, dodaje francuska agencija.

U rezoluciji se sirijska vlada poziva da obelodani planove letenja i druge informacije o vojnoj operaciji 4. aprila kada je izvršen napad na Han Šejhun. Traži se i pristup vazduhoplovnim bazama za istražitelje UN. U tom napadu je poginulo najmanje 87 civila, među kojima 31 dete.

U pitanju je revidirani nacrt rezolucije, sličan onom koji su SAD, Britanija i Francuska prošle nedelje prosledile članicama Saveta bezbednosti, u kom se osuđuje napad u Idlibu.

"Ne možemo da odustanemo i moramo da nastavimo da pokušavamo da usvojimo tekst kojim bi se osudio napad i da tražimo temeljnu istragu", izjavio je juče francuski ambasador pri UN Fransoa Delatre novinarima, preneo je Rojters.

Za taj napad zapadne sile krive sirijskog predsednika Bašara el Asada, a sirijska vlada je odbacila te optužbe. Prošle nedelje, Rusija, koja je jedna od pet članica SB koja ima pravo veta, nacrt rezolucije nazvala je "neprihvatljivim i neopravdanim".

Napad u provinciji Idlib već istražuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ukoliko utvrde da je ta vrsta oružja korišćena, onda će OPCW i UN zajednički pokušati da utvrde ko je odgovoran za taj incident.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track