SAD U PANICI: Na silu zatvorili medicinsku sestru iako nema ebolu!

Strahuju zbog smrtonosnog virusa

SAD U PANICI: Na silu zatvorili medicinsku sestru iako nema ebolu!

Planeta -
Kejsi Hikoks, koja je pomagala zaraženima u Africi, drže u karantinu u Nju Džersiju, a utvrđeno je da nije bolesna

VAŠINGTON - Američka medicinska sestra Kejsi Hikoks (33), koja je kao član organizacije Lekari bez granica pomagala pacijentima zaraženim ebolom u zapadnoj Africi, na silu je zatvorena u karantin Univerzitetske bolnice kad se vratila u Nju Džersi, u grad Njuark, iako nije imala nijedan simptom smrtonosnog virusa, a i test na njega bio joj je negativan.Tu drastičnu preventivnu meru uvele su američke zemlje Njujork, Nju Džersi i Ilinois za sve lekare i medicinske sestre koji se u SAD vraćaju iz ugroženih područja, zbog čega je Hikoksova odlučila da tuži državu. Sve to usledilo je samo dan nakon što je u Njujorku otkriven prvi slučaj infekcije ebolom. Guverneri Nju Džersija i Njujorka, Kris Kristi i Endru Kuomo, doneli su odluku da svako ko dolazi s područja gde je ebola već uzela maha mora da bude izolovan 21 dan. To je izazvalo oštre kritike i optužbe na račun vlasti, ali uprkos tome i pritiscima iz Bele kuće, dvojica guvernera ostala su pri svome.

Žrtva oštrih mera... Kejsi u Izolaciji
Žrtva oštrih mera... Kejsi u Izolaciji

Hikoksova je obelodanila da boravi u nehumanim uslovima i da je kao u zatvoru iako nema ebolu, a angažovala je i advokata.- Smeštena sam u šator u malom objektu na parkingu bolnice. Nemam televizor ni mobilni telefon, dani mi prolaze u gledanju u zid, a nemam ni tuš-kabinu ni toalet dostojan čoveka. Potpuno je neprihvatljivo da moram da budem ovde jer guverner Kristi kaže da izgledam bolesno - rekla je ona.

Neljudski uslovi... Šator u kom je Kejsi
Neljudski uslovi... Šator u kom je Kejsi

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio odluku dvojice guvernera takođe je okarakterisao kao nedopustivu.- Problem je što heroje naše nacije, koji se vraćaju s fronta, tretiramo s velikim nepoštovanjem, kao da su uradili nešto protivzakonito. Gospođi Hikoks dugujemo mnogo - rekao je De Blazio.Inače, juče kasno popodne odlučeno je da Hikoksova bude puštena, ali da do kuće mora da bude prevezena specijalnim saniteskim vozilom.

Širi se strahPRETE IM BOMBAMA S VIRUSOMInstitucije u Varšavi juče su preplavile anonimne dojave da su u raznim ministarstvima podmetnute bombe s virusom ebole. Neke od zgrada su evakuisane, a policijski pirotehničari su tražili eksplozivne naprave. Istovremeno, nepoznati ucenjivači prete da će proširiti ebolu u Češkoj ako im Prag ne plati milion evra u virtuelnoj moneti bitkoinu. Oni u mejlu tvrde da imaju „biološki materijal“ od jednog pacijenta u Liberiji.Bizarno SEKSI SESTRA ZA EBOLUBrojne internet portale preplavile su ponude za prodaju najnovijeg kostima za Noć veštica - seksi medicinske sestre koja se bori protiv ebole.- Iako je smrtonosni virus našao svoj put do SAD, to ne znači da u borbi s njim treba da izgubimo i stil - piše u opisu pored proizvoda, koji košta 59,99 dolara.Kostim se sastoji od mantila, maske za lice i para plavih rukavica, a uz njega se odvojeno prodaju žute čizme, po ceni od 79,99 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track