SAD ZAROBILE LIDERA DŽIHADISTA ZA HEMIJSKO ORUŽJE: Al-Afari otkrio monstruozan plan islamista!
Foto: Printscreen/YouTube

Na ispitivanju

SAD ZAROBILE LIDERA DŽIHADISTA ZA HEMIJSKO ORUŽJE: Al-Afari otkrio monstruozan plan islamista!

Planeta -
Američke specijalne snage u Iraku su prošlog meseca uhvatile su lidera ID zaduženog za proizvodnju hemijskog oružja, izjavila su dvojica iračkih zvaničnika. Uhvaćeni pripadnik Islamske države Sulejman Daud al-Afari je nekad radio za iračku Agenciju za vojnu industrijalizaciju, za vreme vladavine Sadama Huseina.

Bio je specijalizovan za hemijska i biološka oružja, prenela je agencija AP.

Lider ID zadužen za proizvodnju hemijskog oružja nalazi se u zatvoru u iračkom Erbilu i podvrgnut je ispitivanju, rekli su zvaničnici SAD za "Njujork tajms".

On je progovorio o planu terorista da upotrebe zabranjene supstance, ali je otkrio i poverljive informacije o lokacijama džihadista. To je sve rezultiralo da koalicione snage koje predvode SAD izvrše dva uspešna udara na ID.

Inače zvaničnici navode da je al-Afari, jedan od najuticajnijih pripadnika Islamske države, brzo po zarobljavanju progovorio o tome kako su džihadisti otrov iperit stavljali u granate.

Jedan od zvaničnika je dodao da koncentracija iperita koju koristi ID nije dovoljna da ubije čoveka, ali može da ga osakati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane je naglasilo da nema nameru da zadrži zarobljenika, već samo žele da ga ispitaju, a zatim će ga proslediti Iračanima i Kurdima. Kako se navodi, SAD nema plan da uspostavi zatvor za pripadnike ID, niti da ih šalje u Gvantanamo.

CIA odavno sumnja

Islamska država već je nekoliko puta upotrebila hemijsko oružje na ratištu i može proizvesti male količine hlora i iperita, izjavio je nedavno direktor CIA Džon Brenan.

"Određen broja puta Islamska država upotrebila je hemijsko oružje na ratištu ", rekao je Brenan u intervju za kanal CBS.

Dodao je kako "CIA veruje da IS ima kapacitete da proizvede male količine hlora i iperita",

Foto: AP
Foto: AP

Na pitanje mogu li oni i izvoziti hemijske supstance za korišćenje izvan Iraka ili Sirije, Brenan je odgovorio da je to moguće.

"Zato je važno preseći puteve snabdevanja kojima se džihadisti koriste", rekao je.

(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track