SAKRIVENE ILI UBIJENE: U Kini nestalo 30-60 miliona devojčica!
Foto: Profimedia

Šokantno otkriće

SAKRIVENE ILI UBIJENE: U Kini nestalo 30-60 miliona devojčica!

Planeta -

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo između 30 i 60 miliona devojčica, navodno pobačenih ili ubijenih po rođenju, zbog politike “jedna porodica - jedno dete“.

U prilog tome su išli i narodni običaji da je muško dete “traženije“ od ženskog, kog se porodica brzo otarasi.

Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu “pobačene“ dece, postavljajući tezu da mnoge porodice rođenje devojčica nisu ni prijavile. Džon Kenedi sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona devojčica u populaciji.

“To je veličina Kalifornije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo dece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje“, rekao je Kenedi i dodao da je u samo jednoj generaciji otkriven "višak" od četiri miliona ljudi.

Istraživači su do ovakvih otkrića došli posle razgovora sa lokalcima u provinciji Šansji, a jednan od njih je imao dve devojčice i sina, dok se prema mlađoj odnosio kao prema nepostojećoj. Tu je postojao i princip da ako je prvo dete žensko, onda porodica može da ima i drugo dete.

Pošto su ovu praksu potvrdili i drugi njihovi sagovornici, istraživači su uporedili brojku dece rođene 1990. s brojkom 20-godišnjih Kineza u 2010. godini. Otkrili su "višak" od četiri miliona ljudi, te da je čak milion žena više nego muškaraca.

"Ako obuhvatimo razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nisu u statistici rođenih", rekao je Kenedi.

Kina je ove godine napustila politiku jednog deteta po porodici, tako da nakon 300 godina porodice mogu da imaju dvoje dece.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track