SASTALI SE ŠEFOVI GENERALŠTABA RUSIJE I TURSKE: Evo šta su se dogovorili
Foto: Printscreen Twitter

Na visokom nivou

SASTALI SE ŠEFOVI GENERALŠTABA RUSIJE I TURSKE: Evo šta su se dogovorili

Planeta -

Turski zvaničnici su objavili da je današnji sastanak, koji je šef Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov imao sa prvim čovekom vojske Turske Hulusijem Akarom, bio "veoma produktivan" i da je odraz nedavnog otopljavanja odnosa dve države, prenosi Rojters.

Izvori agencije su naveli da je sastanak Gerasimovu i Akaru, prvi takve vrste za poslednjih 11 godina, omogućio "zajedničku perspektivu" o problematičnim tačkama na Bliskom istoku.

"Jedinstvo u razumevanju između vojnih krila Turske i Rusije osnažen je ovom posetom i utrt je put daljem pozitivnom razvoju u predstojećem periodu", naveli su izvoi iz turske vojske.

Rojters podseća da su odnosi Moskev i Ankare popravljeni proslog meseca nakon što su dostigli najnižu tačku u novembru 2015. kada je Turska oborila ruski ratni avion u blizini sirijske granice.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je uoči posete Gerasimova Turskoj kao teme razgovora najavio krizu u Siriji i vojnu saradnju dve države. Ranije su turski mediji izvestili da je sastanak trebalo da se održi krajem avgusta, ali da je odložen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track