SAUDIJSKA ARABIJA NA PUTU DA OBORI REKORD: Od početka ove godine pogubili 110 ljudi

Šerijatsko pravo u najstrožem obliku

SAUDIJSKA ARABIJA NA PUTU DA OBORI REKORD: Od početka ove godine pogubili 110 ljudi

Planeta -
Kraljevina Saudijska Arabija je1995. godine ubila 126 svojih građana, što znači da je do obaranja neslavnog rekorda ostalo još "samo" 16 smaknuća

Vlasti Kraljevine Saudijske Arabije pogubile su 110. osobu ove godine, čime su na putu da obore svojevrsni rekord postavljen još 1995. Od početka 2015. godine pa do danas, Saudijska Arabija dostigla je povećanje broja smaknuća od čak 26 posto u odnosu na broj zabežen od januara do jula 2014. godine.

Poslednja pogubljena osoba, Mugrib al Tanijan, proglašen je krivim za ubistvo sunarodnika nakon svađe. Smrtna kazna dosuđuje se na osnovu stroge verzije šerijata pod kojim se ubistva, silovanja, pljačke i trgovina drogama kažnjavaju najstrožijom kaznom. Smaknuća se izvršavaju uglavnom javnim odsecanjem glave mačem.

Prošle godine broj izvršenih pogubljena bio je 87, dok je 1995. godine Kraljevina ubila 126 svojih građana. To znači da je do obaranja neslavnog rekorda ostalo "samo" 16 smaknuća.

Prošle godine u SAD-u je 34 puta izvršena smrtna kazna, prema podacima Amnesti Internešenela, u Iranu su pogubljene 734 osobe, a u Kini 2.300, uključujući i 2013. godinu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track