Senzacionalno otkriće: Frizer Aron Kosminski bio je  Džek Trbosek?
Foto: Kurir Štampano

Razrešena misteri ja stara 126 godina

Senzacionalno otkriće: Frizer Aron Kosminski bio je Džek Trbosek?

Planeta -
Britanski forenzičari na osnovu DNK tragova sa šala jedne od žrtava čuvenog monstruma utvrdili da je ubica iz londonskog Vajtčapela poljski emigrant Aron Kosminski

LONDON - Britanski forenzičari uspeli su da razreše jednu od najvećih misterija svih vremena otkrivši identitet brutalnog ubice - čuvenog Džeka Trboseka, koji je tokom jeseni 1888. ubio i iskasapio najmanje pet žena prostitutki u Vajtčapelu u istočnom Londonu. Iza „maske“ monstruoznog koljača krio se poljski emigrant Aron Kosminski, koji se svih ovih godina nalazio na listi šestorice glavnih osumnjičenih za ubistva, ali nikada do sada nije pronađeno dovoljno dokaza za optužbe protiv njega.Dr Jari Louhelainen, ekspert za istraživanja zasnovana na DNK analizama, ispitivao je šal pronađen kod tela Ketrin Edouz, jedne od Trbosekovih žrtava. Taj komad materijala koji je bio umazan krvlju, ali i drugim telesnim tečnostima ubijene žene i monstruma, dospeo je u žižu javnosti nakon što ga je 2007. na aukciju doneo biznismen Rasel Edvards. Pokazalo se da se uzorci DNK sa šala, izolovani posebnim metodama s obzirom na to da su stari 126 godina, savršeno poklapaju s onima koji su dobijeni iz krvi potomaka izmasakrirane Ketrin i Kosminskija.

- Prvi put sam pre sedam godina u aukcijskoj kući u Ulici Beri Sent Edmund video šal umazan krvlju, jedan od najsjajnijih dokaza ubistava koje je počinio Džek Trbosek. Na njemu su se nalazile dve ogromne mrlje krvi, što mi je dalo ideju da mogu da pokušam da iz njih izvučem uzorke DNK. Bile su savršeno očuvane - rekao je dr Jari Louhelainen dok je govorio o početku svog mukotrpnog rada na razrešavanju velike misterije.Prema njegovim rečima, na početku rada osećao se kao samo jedan od stotine detektiva koji su radili na otkrivanju identiteta čuvenog ubice.- Radio sam na nečemu što sam gledao u filmu sa Džonijem Depom „Iz pakla“. Nisam očekivao nikakav rezultat - priznao je dr Louhelainen.ČINJENICEŽrtve prostitutke

Meri En Nikols (43)Telo je pronađeno 31. avgusta 1888. Ubica joj je prerezao vrat i gotovo odvojio glavu od tela, a oko njega joj je obmotao creva. Abdomen joj je bio rasečen, kao i svi genitalni organi.

Eni Čapman (47)Ubijena je 8. septembra 1888. Glava joj je skoro bila odsečena, creva izvađena i ostavljena na ramenu, a svi genitalni organi i bešika, bili su odneti.

Elizabet Strajd (45)Pronađena je 30. septembra 1888. s rasečenim vratom u dvorištu zgrade. Nije imala druge povrede, pa se sumnja da je nije ubio isti ubica kao prethodne dve žrtve. Tome u prilog ide i činjenica da se ubrzo daleko odatle dogodilo još jedno ubistvo.

Ketrin Edouz (46)Ubijena je i potpuno unakažena 30. septembra 1888, a njeno telo nađeno je u parku. Bila je raskomadana, nos i levo uvo su joj bili odsečeni, a na licu joj je urezano veliko slovo „V“. Telo je bilo bez glave, creva na desnom ramenu, bubrezi i genitalije odneti.

Meri Džejn Keli (25)Usmrćena je 9. novembra 1888. To ubistvo prevazišlo je sve ostale po brutalnosti s obzirom na to da je telo bilo raskomadano, a lice isečeno do neprepoznatljivosti. Ubijena je u kući u krevetu, a svuda unaokolo bili su razbacani njeni organi, odsečene dojke i ruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track