KAKO DO BELE KUĆE: Šest načina kako Tramp može da pobedi
Foto: Reuters

IZBORI U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

KAKO DO BELE KUĆE: Šest načina kako Tramp može da pobedi

Planeta -

Kontroverzni milijarder je u poslednjih sedam dana potrošio 25 miliona dolara na televizijsko oglašavanje u državama u kojima mora da pobedi da bi osigurao 270 elektorskih glasova, što ga vodi u Belu kuću

Iako Donald Tramp u ovom trenutku po analitičarima u SAD ne stoji dobro i zaostaje za Hilari Klinton za 3 odsto, to ne znači da ne može da pobedi na izborima. Za to mu je – naravno – potrebno da osvoji 270 elektorskih glasova.Tramp je u poslednjih sedam dana kampanje potrošio 25 miliona dolara na TV oglašavanje u Koloradu, na Floridi, u Ajovi, Mejnu, Mičigenu, Nju Meksiku, Severnoj Karolini, Ohaju, Pensilvaniji, Viskonsinu, Virdžiniji, Nevadi i Nju Hempširu.

Donald Tramp, Foto: AP
Donald Tramp, Foto: AP

On – da bi osigurao 270 ključnih glasova – mora da pobedi u Arizoni, Džordžiji, Juti, Teksasu i drugim tradicionalno republikanski nastrojenim američkim državama. Takođe, mora da pobedi na Floridi, u Ohaju, Severnoj Karolini i Ajovi. Uz to, ne sme da izgubi tradicionalno republikanske centre moći.Ali, šta je važno da bi Tramp pobedio?

Foto: AP
Foto: AP

Stručnjaci CNN-a smatraju da se mora ostvariti barem jedan od šest scenarija, kako bi kontroverzni milijarder osvojio izbore ne samo na klasičnom glasanju, već i na glasanju elektora.Evo koji su scenariji u pitanju:1) Ako na glasanje izađe “tiha većina” belaca iz radničke klase – što bi za Trampa bio scenario iz snova2) Ako se glasovi Hilari Klinton preliju ka Geriju Džonsonu – libertarijancu koji se dobro kotira u Nevadi, Nju Hempširu i Koloradu

3) Ako na biralištima padne broj glasača afro-američkog porekla. Prema ranim podacima iz Severne Karoline, Floride i Džordžije, koje su tradicionalno naklonjene demokratama – upravo se to desilo. Manje registrovanih glasača afro-američkog porekla se pojavilo na biralištima. Ako bi se to desilo i u Mičigenu, Tramp bi bio u sjajnoj poziciji.4) Ako latino-amerikanci ne glasaju kako se očekuje. Ovaj scenario – iako je malo verovatan – obezbedio bi Trampu Arizonu i dao mu dodatne šanse u Nju Meksiku, Koloradu, Nevadi i na Floridi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

5) Ako severoistok Sjedinjenih Država glasa za Trampa. Za ovaj scenario neophodno je da glasači sa periferije, iz ruralnih područja izađu na birališta u značajno većem broju u odnosu na prethodne izbore, što bi mu donelo prednost u Filadelfiji.6) U slučaju “mape bez grešaka”. Prema istraživanjima, ovaj scenario bi za Trampa bio najbolji, ali ne bi dozvoljavao da se republikanskom kandidatu na dan izbora desi bilo kakav kiks: Tramp bi trebalo da pobedi u svim državama u kojima je 2012 pobedio Mit Romni (uključujući Severnu Karolinu) i da preokrene u svoju korist države u kojima je Obama pobedio pre četiri godine: Floridu, Ohajo, Ajovu, Nevadu i Nju Hempšir.

Upravo zato – njegova marketinška kampanja u samom finišu bila je agresivno usmerena uglavnom na te savezne države.

(VIDEO) UŽIVO AMERIKA BIRA Tramp: Glasački uređaji menjaju glasove birača u korist demokrata!

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track