SEVERNA KOREJA IZVELA NAPAD?! Kim nije bacio nuklearku, ali je uradio nešto OPASNO i PARALISAO SVET!
Foto: Reuters

Nova teorija

SEVERNA KOREJA IZVELA NAPAD?! Kim nije bacio nuklearku, ali je uradio nešto OPASNO i PARALISAO SVET!

Planeta -

Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti Severne Koreje sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos unevši proteklog vikenda sajber virus "VonaKraj" (WannaCry) u kompjuterske mreže širom sveta.

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, "Guglov" istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa "VonaKraj" i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu.

(KURIR TV) 5 NAJRAZORNIJIH VIRUSA SVIH VREMENA: Uništavali milione računara, šteta u milijardama!

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak - mada ne definitivan - da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji "Kasperski", sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude "ključ za rešavanje misterije"

"Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa", naveli su istraživači firme "Kasperski".

POČELI HAKERSKI NAPADI NA SRBIJU: Prva na meti jedna televizija! Evo kako da se zaštitite

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja "Soni pikčersa" 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.

"Obim operacija Lazarusa je šokantan", kažu u firmi "Kasperski".

Kompanija "Intezer Labs" sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom "VonaKraj" i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, "Simantek", takođe je uočila sličnosti između virusa "VonaKraj" i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit "za sada samo predstavljaju slabe veze".

(KURIR TV) NOVI VIRUS POKORIO SVET: Ovo su saveti kako da se zaštitite od napada!

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu "VonaKraj" samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom.

U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track