SRAMNA IZJAVA Sijarto: Da su Srbi sprečili napade ne bi bilo nasilja na granici sa Mađarskom
Foto: Fonet

Umesto izvinjenja

SRAMNA IZJAVA Sijarto: Da su Srbi sprečili napade ne bi bilo nasilja na granici sa Mađarskom

Planeta -
Iako je mađarska policija pucala na izbeglice na srpskoj teritoriji, sa njihove strane stižu samo optužbe umesto izvinjenja

BUDIMPEŠTA - Posle jučerašnjih nereda i ispaljenih suzavaca na srpskoj teritoriji, Mađari umesto zvaničnog izvinjenja nastavljaju sa optužbama i prebacuju odgovornost na srpsku policiju. "Mađarska policija pretrpela je velike napade kod Reskea koji su stizali sa srpske strane", izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je rekao da je grupa agresivnih migranata brutalno napala mađarsku policiju kada je povređeno 14 policajaca. Dodao je da je bilo krajnje očigledno da su se policajci branili i štitili mađarsku teritoriju.

Foto: Horgoš
Foto: Horgoš

"Da je srpska policija sprečila napade, ne bi bilo nikakvog nasilja", rekao je Sijarto.

Sa druge strane, mnogi evropski zvaničnici osudili su jučerašnje ponašanje mađarske policije, a i Srbija je uputila notu zbog ispaljivanja suzavca na teritoriji naše države.

Sijarto je odbacio kritike izrečene Mađarskoj zbog postupanja prema izbeglicama i migrantima na granici sa Srbijom, navodeći da je "bizarno i šokantno kako neki učesnici međunarodne politike i svetske štampe interpretiraju jučerašnje događaje". Ne imenujući nikoga posebno, mađarski ministar je rekao da pravdajući bacanje kamenja na mađarsku policiju u sukobima u kojima je povređeno 20 policajaca neki "uvaženi akteri" međunarodne politike samo ohrabruju nasilje. "Svi ti ljudi biće odgovorni ukoliko se ti događaji ponove danas, sutra ili prekosutra", kazao je Sijarto.

(Dailynewshungary/N.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track