SILOVALI IH DOK SE NE ONESVESTE: Stravična ispovest žena posle seksualnog ropstva u ID
Foto: Printscreen Twitter

Tužne sudbine Kurdkinja

SILOVALI IH DOK SE NE ONESVESTE: Stravična ispovest žena posle seksualnog ropstva u ID

Planeta -

Prošlo je dve godine otkako je ID prodro u irački deo Kurdistana i pobio hiljade pripadnika Kurda Jazida, a žene koje su zarobili, za koje su procenili da im nisu dovoljno mlade ili lepe, po pravilu su odmah ubijali, dok su one druge prodavali na pijaci robova u Mosulu kao seksualne robove.

Novinarka Dejli bista u Kurdistanu pričala je sa psihoterapeutkinjom Elham Salah, koja je tamo otišla pre tri godine u sklopu humanitarne organizacije Džijan fondacije, specijalizovane za ženska pitanja.

Njen zadatak, bio je da pruža pomoć silovanim ženama. Međutim, dok su pre tri godine najčešći silovatelji bili poznanici žrtava, sada se sve promenilo. Sada su silovatelji potpuno nepoznati džihadisti Islamske države, što znači da veliki broj terapijskih metoda pada u vodu.

Kako izgleda život silovanih žena posle oslobađanja, novinarki Ani Lekas Miler opisala je jedna od njih.

"Pretukao me je i naterao me da se skinem", opisala je prvo silovanje, a onda i nastavak.

"Gurnuo me je u sobu gde su bila šestorica drugih džihadista. Iživljavali su se sve dok se nisam onesvestila", ispričala je.

"One danas često pate od depresije", ispričala je Salah koja sirote žene obilazi po okolnim izbegličkim logorima. Njih su iz zatočeništva oslobodili ili otkupninom ili su nekako uspele da pobegnu.

"Neke od njih izgledaju sasvim u redu, sve dok naglo ne krenu da drhte, postane im hladno, dobijaju napade panike kad se sete kroz šta su sve prošle", objasnila je Salah.

Mnogima je problem to što je u konzervativnom okruženju gubitak nevinosti pre udaje tabu, pa zbog toga ne traže stručnu pomoć kako se ne bi saznalo šta im se dogodilo.

Mnoge od tih žena još uvek imaju ženske ili muške rođake u zarobljeništvu ID, što im je stalan izvor traume i zbog čega ne mogu da se oslobode svakodnevnog košmara.

U zarobljeništvu je još oko 2.000 žena.

Jazidska zajednica se trudi da pomogne tim ženama. Pre nekoliko meseci u Jazidi u Nemačkoj su organizovali veliko venčanje nekoliko desetina takvih žena za njihove nove jazidske supruge, kako bi im pružili apsolutnu podršku. Slavlje su popratili i nemački mediji, čime je ženama u velikoj meri olakšano breme tabua koje nose sa sobom.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track