SIMBOL POBUNE PROTIV EU I NATO: Zašto je Putin postao desničarski Če Gevara?
Foto: Printscreen Twitter

Popularnost mu i dalje raste

SIMBOL POBUNE PROTIV EU I NATO: Zašto je Putin postao desničarski Če Gevara?

Planeta -

Za desničare, protivnike establišmenta, heroj je Vladimir Putin, ruski predsednik. Optuživanje nekog političara da podržava Putina danas zapravo čini uslugu tom političaru.

Primer je Donald Tramp, republikanski kandidat za predsednika SAD. Tramp je sam sebi naneo štetu svojim skandalima i kontrovernim ponašanjem, međutim na ankete nije negativno uticao njegov stav prema Rusiji, navodi se u analizi sajta “Politico”.

On nije sam, mnogi desničari u Evropi su optuživani da podržavaju Putinovu politiku, pa opet njihova popularnost raste.

Ispostavlja se da strategija optuživanja za saradnju sa Putinom ipak ne daje rezultate.

U Evropi raste nezadovoljstvo Evropskom unijom i NATO paktom. Protivnici elite i establišmenta zato podržavaju one koji se protive ovim institucijama, a glavni među njima je Putin.

Za antiestablišmentsku desnicu podrška Putinu je postala ekvivalent onome što je majica sa likom Ernesta Če Gevare značila levici.

U aprilu su na referendumu u Holandiji desničari su se zalagali protiv Sporazuma o pridruživanju Evropske unije i Ukrajine. Liberali su ih optužili da su “korisni idioti Kremlja”. Međutim većina Holanđana je ipak rekla “Ne”. Međutim, glasače nije bilo briga za Putina. Njih su brinuli migranti I ekonomija. Oni su videli stav ruskog lidera protiv EU kao eho njihovog stava.

Na referendumu o Bregzitu, oni koji su se zalagali za ostanak u EU govorili su kako će Putin biti oduševljen ako Velika Britanija napusti Uniju. S druge strane, “bregzitovci” su njihov napor portretisali kao pokušaj elite da skrene pažnju glasačima sa gorućih problema - migrantske politike i ekonomije.

Najdžel Faraž, bivši lider stranke UKIP, glavni pokretač kampanje za izlazak i Eron Benks, glavni sponzor Bregzita su javno iskazivali divljenje Putinu.

Kada su Trampa napadali zbog blikosti sa Putinom, on je odgovorio tako što je pozvao Kremlj da izvede hakerske napade u SAD.

Ni on ne krije svoj stav prema Putinu, Njegovi razlozi su ti što Rusija ne otima poslove Amerikancima niti se njegove pristalice osećaju ugrožene zbog Rusije, već ih ugrožavaju teroristi iz islamskih država i migranti iz Meksika.

Iz sličnih razloga i Marin Le Pen, liderka francuskih desničara, izražava podršku Putinu iako mu se veći deo Zapada suprotstavlja.

Desničari ne samo da podržavaju Putina, već i reklamiraju svoju podršku kao još jedan vid privlačenja glasača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja