ŠIRI SE EPIDEMIJA PTIČJEG GRIPA: U Francuskoj registrovali 61 slučaj za manje od mesec dana
Foto: Profimedia

Virus opet hara

ŠIRI SE EPIDEMIJA PTIČJEG GRIPA: U Francuskoj registrovali 61 slučaj za manje od mesec dana

Planeta -
Novi slučajevi ptičjeg gripa kod živine registrovani su u severozapadnom delu Francuske, zbog čega su vlasti morale da uvedu pojačanje sanitarne mere

Broj potvrđenih slučajeva virusa u Francuskoj popeo se na 61, saopštilo je danas francusko ministarstvo poljoprivrede.

Zone specijalne zaštite protežu se između 3 i 10 kilometara oko farmi. Zasada nije registrovano da je virus prešao na ljude preko jaja, mesa ili iznutrica, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu zaraza.

Ipak, u petak je Francuska zaoštrila svoja sanitarna pravila i limitirala kretanje živine u zaraženom regionu, posebno zbog toga što se virus širi preko ljudi i automobila koji su imali kontakt sa zaraženim pticama.

"Nove mere usmerene su na saniranje i delotvoran način proizvodnje peradi u širokoj zoni, kako bi obezbedili sve garancije zemljama EU i van nje a koje uvoze francusko živinsko meso", saopštilo je ministarstvo.

Kina i Japan, najveći uvozinici iznutrica, ograničili su uvoz živinskih proizvoda, ptica, životinja i jaja iz cele Francuske nakon što se pojavila informacija da su registrovani slučajevi ptičjeg gripa.

Njima se pridružio i Irak koji je zabranio uvoz svežeg i smrznutog živinskog mesa iz Francuske. Prvi slučaj ptičjeg gripa u Francuskoj posle osam godina, pojavio se 24. novembra.

Poslednja velika epidemija ptičjeg gripa pogodila je 64 farme u Francuskoj 2006. godine, a naredne godine registovano je i nekoliko izolovanih slučajeva u Moselu.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja