SIRIJA POZIVA SVOJE IZBEGLICE DA SE VRATE KUĆI: Spremni smo i garantujemo vam dostojanstven život!
Foto: AP

Konačno stabilizacija

SIRIJA POZIVA SVOJE IZBEGLICE DA SE VRATE KUĆI: Spremni smo i garantujemo vam dostojanstven život!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Sirije Valid Mualem pozvao je danas izbeglice iz te zemlje da se vrate kućama, javljaju sirijski državni mediji.

On je "ponovio vladin poziv sirijskim izbeglicama koje žive u susednim državama da se vrate u svoju zemlju", objavila je državna agencija SANA.

Kako prenosi AFP, on nije direktno spomenuo zabranu ulaska u SAD koju je državljanima Sirije uvela administracija predsednika Donalda Trampa.

Kada se sastao sa šefom Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Filipom Grandijem, Mualem je "naglasio da je država spremna da ih (izbeglice) primi i garantuje im dostojastven život", prenosi agencija.

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je doneo uredbu da se spreči ulazak izbeglica i naredio strogo kontrolisanje putnika iz sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Sirija, u narednih 90 dana.

U građanskom ratu u Siriji, koji je izbio 2011. godine, stradalo je više od 310.000 osoba. Prema navodima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), rat je primorao 4,8 miliona ljudi da pobegnu iz Sirije.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Kako se podseća, Turska je primila više od 2,7 miliona sirijskih izbeglica, a Liban više od milion. Prema podacima UNHCR, Jordan je primio 655.000 Sirijaca, ali zvaničnici Amana tvrde da je taj broj mnogo veći - oko 1,4 miliona.

Još najmanje 228.000 Sirijaca našlo je utočište u Iraku, a 115.000 u Egiptu, saopštio je UNHCR, a preneo AFP.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track