SIRIJSKA OPOZICIJA: Poštovaćemo primirje dve nedelje
Foto: Profimedia

Dogovor

SIRIJSKA OPOZICIJA: Poštovaćemo primirje dve nedelje

Planeta -
Glavna sirijska opoziciona grupa je saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji "tokom dve nedelje".

"Visoki komitet za pregovore veruje da će privremeni prekid vatre od dve nedelje omogućiti da se odredi posvećenost druge strane primirju", navodi se u jučerašnjem saopštenju sirijske opozicije.

Sirijska Vlada je u utorak saopštila da je prihvatila uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova. Vlada će obustaviti oružane operacije, ali će "nastaviti sa antiterorističkim naporima" protiv Islamske države, Al Kaide i njenih ogranaka, navodi se u saopštenju.

IS i Al Kaida su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji je juče objavljen, podseća francuska agencija. Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i "sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjanju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma", navodi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije ističe da će vladine snage imati pravo da odgovore na bilo kakvo kršenje sporazuma od strane pobunjenika. SAD i Rusija su objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Takođe, snage sirijskih Kurda poznate kao "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG) će poštovati prekid vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, ali zadržavaju pravo da odgovore ukoliko budu napadnute, izjavio je za Rojters vođa YPG Redul Kselil.

Sporazum stupa na snagu u petak u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track