SIRIJSKA VOJSKA OSLOBAĐA ALEP: Pobunjenici sad preklinju za primirje i evakuaciju ranjenih boraca
Foto: Reuters

Nemaju kud

SIRIJSKA VOJSKA OSLOBAĐA ALEP: Pobunjenici sad preklinju za primirje i evakuaciju ranjenih boraca

Planeta -

Sirijski pobunjenici u Alepu zatražili su hitno petodnevno primirje i pregovore o budućnosti grada, kao i o evakuaciji svojih ranjenika.

Predstavnik pobunjenika u Turskoj rekao je da je plan o primirju i evakuaciji poslan međunarodnim zvaničnicima i da se čeka odgovor.

Dokument nazvan "humanitarna inicijativa", koji je potpisao takozvani Vrhovni savet Alepa, poziva sve uključene strane da se dogovore o budućnost grada kad se oopravi humanitarna situacija u pobunjeničkom delovima. Takođe se traži evakuacija oko 500 teških ranjenika iz istočnog Alepa,pod nadzorom UN.

POSLEDNJI ULTIMATUM ASADOVE VOJSKE POBUNJENICIMA: Napustite sami Alep ili vas čeka sigurna smrt

Armija Sirije postavila je nedavno pobunjenicima, među kojima ima raznih militantnih i terorističkih frakcija, ultimatum da napuste Alep ili će biti poraženi. Pobunjenici su odbili tu ponudu.

I šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je, reagujući na to što su pobunjenici granatirali rusku mobilnu bolnicu u Alepu i ubili jednu lekarku, rekao da će biti eliminisani svi pobunjenici koji ne odu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski i američki stručnjaci kontaktiraju u vezi sa Sirijom, ali da nije dogovoren nikakav sastanak.

Sirijska vojska oslobodila je jutros istorijski centar Alepa, čuveni Stari grad. Oslobađanje celog Alepa biće najvažnja pobeda sirijske armije u petogodišnjem građanskom ratu.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track