SLOBODNA SAM, ALI SE NE OSEĆAM TAKO: Ispovest devojke kojoj je ID istog dana ubila majku i braću
Foto: Reuters

Odbegla iz seksualnog ropstva džihadista

SLOBODNA SAM, ALI SE NE OSEĆAM TAKO: Ispovest devojke kojoj je ID istog dana ubila majku i braću

Planeta -

Odbegla ropkinja Islamske države, Nađa Murad, obratila se američkim senatorima i tražila od njih agresivniju borbu protiv Islamske države

"SAD mora da deluje. Moramo da uništimo Islamsku državu i sve slične grupe", rekla je Murad na obraćanju.

Murad je pripadnica manjinske verske zajednice jezidi, a iz ropstva je pobegla 2014. godine. Rekla je da jezidi ne mogu više da čekaju, a pozvala je i na uspostavljanje sigurne i zaštićene zone za iračke i sirijske verske manjine, predlog koji je Barak Obama u nekoliko navrata odbio.

Izrazila je žalost zbog napada u Orlandu i 49 ubijenih Amerikanaca u noćnom klubu, ali je dodala da je napad nije iznenadio.

"Ne osećam se slobodno. Znala sam da će ID činiti zločine svuda, ako ne budu zaustavljeni", rekla je Murad u emotivnom obraćanju.

Ispričala je kako su na hiljade jezidki zarobljene i silovane u zarobljeništvu Islamske države. Prisetila se i dana u kada su ubijena šestorica njene braće zajedno s njenom majkom.

"Ja sam oslobođena, ali nemam osećaj da sam slobodna zato što su zločinci još uvek na slobodi", kaže Murad.

Izveštaj Ujedinjenih nacija objavljen prošle nedelje procjenjuje da džihadiste drže oko 3.500 robova i da ta teroristička grupa nastavlja da seksualno zlostavlja žene i decu.

Senator Tom Karper pitao je Nađu da li SAD treba da prihvati više izbeglica s Bliskog istoka.

"Svaka država ima pravo na zaštitu svojih granica, ali ljudi koji beže od verske diskriminacije i genocida ne bi smeli da se suočavaju sa zatvorenim vratima", odgovorila je ona.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja