SLOVENIJA PODRŽAVA SRBIJU: Hrvatska povlači iracionalne poteze zbog predstojećih izbora!
Foto: Beta

Ekonomski rat na granicama utiče i na Slovence

SLOVENIJA PODRŽAVA SRBIJU: Hrvatska povlači iracionalne poteze zbog predstojećih izbora!

Planeta -
Cerar i Erjavec su naveli da Slovenija već oseća ekonomske posledice zbog zatvaranja granica, a ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da je u interesu Slovenije da su svi saobraćajni pravci u Evropi otvoreni

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar i šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec izrazili su danas zabrinutost zbog napetosti između Srbije i Hrvatske oko rešavanja izbegličke krize, i očekuju da će biti nađeno neodložno rešenje.

Erjavec je, navodi STA, rekao i da se "uočava da predizborno vreme u Hrvatskoj vodi ka nekim iracionalnim aktima Hrvatske".

Cerar i Erjavec su naveli da Slovenija već oseća ekonomske posledice zbog zatvaranja granica, a ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da je u interesu Slovenije da su svi saobraćajni pravci u Evropi otvoreni i da će, ako se nastave tenzije između Srbije i Hrvatske, slovenački izvoznici morati da traže alternativne pravce.

Karl Erjavec, Foto: Profimedia
Karl Erjavec, Foto: Profimedia

Slovenija oseća "svaku komplikaciju, ukoliko nema dovoljno dobre koordinacije sa susednim zemljama, Hrvatskom ili bilo kojom drugom", rekao je Cerar. Prema rečima slovenačkog premijera, važno je da Srbija i Hrvatska dobiju punu podršku za smirivanje situacije i dođu do dogovora, pronađu rešenje za kontrolisani ulazak izbeglica i otvaranje granice.

Slovenačka novinska agencija podseća da je Srbija, posle odbijanja Hrvatske da otvori njene granice sa Srbijom do srede u ponoć, proglasila zabranu ulaska teretnih vozila registrovanih u Hrvatskoj i onih koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj. Hrvatska je potom odgovorila sprečavanjem ulaska srpskih građana i vozila registrovanih u Srbiji, navodi STA.

Šef slovenačke diplomatije je rekao da su slovenački prevoznici već upozorili da trpe štetu od tog spora, da je ona za sada minimalna, ali da će se ukoliko spor bude trajao, povećati.

Dejan Židan, Foto: Printscreen Youtube
Dejan Židan, Foto: Printscreen Youtube

"Voleli bismo da vidimo rešenje tog problema", rekao je Erjavec.

Slovenački ministar poljoprivrede se, takođe, založio za nalaženje rešenja, navodeći da bi traženje alternativnih saobraćajnih pravaca izazvalo poskupljenje proizvoda. Prema rečima Židana, Srbija i Hrvatska treba da pronađu rešenje tako da izbeglička kriza ne bude više razlog za neprijateljske odnose.

"Međusobno onemogućavanje ekonomske saradnje nije izbegličko, već mnogo šire pitanje", kazao je ministar poljoprivrede Slovenije.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track