SKANDAL NA SICILIJI: Posle mise za Musolinija, đakon prisutne pozdravio fašističkim pozdravom
Foto: Youtube/Printscreen

Šokantan snimak

SKANDAL NA SICILIJI: Posle mise za Musolinija, đakon prisutne pozdravio fašističkim pozdravom

Planeta -

Na kraju mise za italijanskog fašističkog vođu Italije Benita Musolinija u crkvi Santa Katerina u Kataniji, na Siciliji, đakon je pozdravio prisutne uzdignutom rukom.

Šokantni snimak fašističkog pozdrava prisutnih u crkvi, kao i đakona, uz sarkastični osmeh drugog sveštenika, snimila je i objavila na svom sajtu sicilijanska novinska agencija "MeridioNews". Svake godine, krajem aprila, u mnogim crkvama širom Italije održavaju se pomeni za Benita Musolinija, koji je ubijen 28. aprila 1945. godine, uprkos tome što i mnogi biskupi zabranjuju oavkve mise.

Đakon, koji je pozdravljao uzdignutom rukom u crkvi na Siciliji, kazao je kako je "samo hteo da bude solidaran s ljudima u crkvi i pozdraviti umrle". To nije apologija fašizmu, već najobičniji folklor, kao što su bili i pozdravi na kraju mise, kazao je.

Sveštenik koji je predvodio misu, Salvatore Lo Casćio, kaže kako mu je sve bilo smešno i na snimku se vidi kako se osmehuje dok drugi kliču Dučeu i dižu ruke u fašistički pozdrav.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Biskupija je saopštila kako "se ne može koristiti sveto mesto za političke manifestacije", pogotovo ne za fašizam, zabranjen Ustavom. Saopštenje je potpisao Salvatore Genči, zamenik biskupa koji je odobrio održavanje mise zadušnice za Musolinija, kao što se odobrava, kako je rekao, za bilo kog pokojnika.

Ipak, na kraju mise sve se pretvorilo u političko-grotesknu sliku. Na poklike, koje je izgovorila osoba u crnoj košulji: „Za italijanskog dučea Benita Musolinija“, „Za sve pale Italijanske socijalne republike“, „Za sve fašističke mučenike“. Na te povike prisutni su svaki put odgovarali sa: „Presente“, što u prevodu znači prisutan, a može se porediti sa ustaškim povikom „spremni“.

Potom je govorio i Frančesko Kondoreli Kaf, sicilijanski predstavnik neofašističke stranke Trobojni plamen (Fiamma Tricolore). On je pozvao je italijanski narod da shvati "kako je u go*nima", jer je država u službi moćnika.

(Ansa.it/Info-ks.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja