ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA ANGELE MERKEL NA MREŽAMA: Desničari je direktno krive za masakr u Berlinu
Foto: AP 20 12 2016

Politička kriza

ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA ANGELE MERKEL NA MREŽAMA: Desničari je direktno krive za masakr u Berlinu

Planeta -

Angela Merkel sve je češće na meti kritika, uglavnom desničara koji je proglašavaju odgovornom za napade koje su ih izvele osobe koje su u Evropu ušle u izbegličko-migrantskom talasu.

Evropski šefovi radikalnih desničara osuli su po Angeli Merkel poslednja dva dana kada je terorista iz Tunisa teretnim kamionom uleteo na božićni sajam i tako usmrtio 12 osoba i povredio na desetine. Iako se ne zna ko je odgovoran za ovu tragediju Merkelovoj se zamera politika otvorenih vrata koju je zagovarala i na evropskom nivou tokom izbegličke krize.

Istina, Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, ali za očekivati je da će preuzeti odgovornost za svaki napad u zapadnim zemljama u kom ima ljudskih žrtava, a ne zna se krivac.

Nakon što je juče Merkelovu prozvao Marjus Precel, član radikalno desne stranke AFD, nazvavši ove žrtve "Merkelinim mrtvacima", na nemačku kancelarku obrušio se i Gert Vilders, šef radikalno desne holandske Slobodarske stranke. Vilders je objavio provokativnu fotografiju koja prikazuje Angelu Merkel s tragovima krvi na rukama i licu.

Prethodno je zatvitao "Mrze nas i ubijaju nas. Niko nas ne štiti. Naše vođe su nas izdale. Treba nam politička revolucija. Treba da obranimo svoje ljude".

Gert Vilders je prošle nedelje proglašen krivim za diskriminaciju i podsticanje na mržnju protiv Marokanaca, ali mu nije izrečena nikakva kazna. Uprkos tome, potpora javnosti Vildersu i njegovoj stranci i dalje raste. Stranka za slobodu (PVV), digla se s predviđenog 27. mesta u parlamentu, na čak 36, za vreme trajanja suđenja, čime je postala najjača stranka u zemlji u susret izborima u naredne godine.

Angela Merkel ranije se našla i na meti kritika iz Bavarske, od predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Sehofera, koji od samog početka važi kao najžešći protivnik izbegličke politike savezne vlade i kancelarke Angele Merkel, a koji je zatražio drastičan zaokret u useljeničkoj i izbegličkoj politici Nemačke.

"Mi smo zbog žrtava, pogođeneih i čitavog naroda dužni da našu useljeničku i bezbednosnu politiku promenimo iz temelja", rekao je Sehofer uoči vanredne sednice vlade savezne pokrajine Bavarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track