TUROBNA PROGNOZA: 2017. će biti najnestabilnija godina još od Drugog svetskog rata!
Foto: Rojters

Neveselo

TUROBNA PROGNOZA: 2017. će biti najnestabilnija godina još od Drugog svetskog rata!

Planeta -

Slabljenje moći nemačke kancelarke Angele Merkel, američki unilateralizam pod Donaldom Trampom i sve veća prodornost Kine doprineće da 2017. bude "najnestabilnija" godina kada je reč o političkim rizicima posle Drugog svetskog rata, smatra "Jurejža Grup" (Eurasia Group).

"U 2017. godini ulazimo u period geopolitičke recesije", stoji u godišnjoj prognozi njujorške kompanije, koja savetuje investitore o političkim rizicima.

Internacionalni rat ili "slom glavnih institucija centralne vlasti" nisu neizbežni, mada je "takav ishod u ovom trenutku zamisliv", prenosi "Blumberg".

Dokument upozorava na niz pretnji stabilnosti u 2017, počev od izbora u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, preko planiranog izlaska Britanije iz EU, do izbegličke krize, dok predsednik "Jurejža Grup" Jan Bremer tvrdi da bi SAD mogle da ojačaju.

"U 2017. nas očekuju možda najgore geopolitičke prilike u poslednjih nekoliko decenija, ali će investicije na američka tržišta nastaviti da rastu, a sa njima će jačati i američki dolar", izjavio je Bremer u intervjuu za TV Blumberg.

Pošto su građani SAD izabrali Donalda Trampa za novog predsednika države, globalna ekonomija više neće moći da računa na Ameriku kada su u pitanju zaštitni mehanizmi, navodi "Jurejža", koja savetuje investitore o političkim rizicima.

Kako pišu, Trampovo nagoveštavanje otopljavanja odnosa sa Rusijom, skepticizam prema NATO i "dovođenje u liniju" sa evropskim partijama protiv establišmenta kao što je francuski Nacionalni front, mogli bi da oslabe glavni posleratni savez za zaštitu globalnog poretka.

Ukoliko se sprovede, tranzicija rukovodstva u Kini verovatno će dovesti do toga da Si Đinping "postane spremniji nego ikad da agresivnije reaguje na spoljnopolitičke teškoće", što bi tenzije između SAD i Kine moglo da dovede do vrhunca.

Angela Merkel, koja će se na jesen kandidovati za novi mandat, verovatno će se suočiti sa grčkom dužničkom krizom, raspravama oko Bregzita, ali i sa sve autoritarnijim turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, što bi moglo da ugrozi sporazum o izbeglicama između EU i Turske.

"Jurejža" predviđa da će Merkelova osvojiti četvrti uzastopni mandat, "ali potreba da udovolji kritičarima kod kuće ove godine će je oslabiti, što će se odraziti na kvalitet njenog upravljanja i kod kuće i u EU."

FOTO: AP
FOTO: AP

"Nedostatak ekonomskih reformi, pri čemu je od svih 14 velikih nacija jedino Kina "na pozitivnom kursu", dok će Italija, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Turska i Velika Britanija oslabiti."

"Političari optužuju centralne banke, uključujući i Federalne reforme, za ekonomske teškoće. Takvi napadi predstavljaju "opasnost za globalna tržišta u 2017, jer prete da okončaju ulogu centralnih banaka kao tehnokratskih institucija koje garantuju finansijsku i ekonomsku stabilnost", tvrde analitičari unutar ove kompanije.

Možda i jedna od najšokantnijih tvrdnji ističe da će "severnokorejski nuklearni program, u kombinaciji s tehnološkim napretkom, u budućnosti omogućiti napade na američku zapadnu obalu."

Balistička raketa Severne Koreje FOTO: Reuters
Balistička raketa Severne Koreje FOTO: Reuters

Moguća pobeda predsednice Nacionalnog fronta Marin le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj najveća je politička opasnost u Evropi, gde se veze unutar EU i u evrozoni nalaze "u procesu postepene, usporene dezintegracije", izjavio je za TV Blumberg profesor Ekonomskog univerziteta u Njujorku Nuriel Rubini.

"Ako Le Penova dođe na vlast u Francuskoj, ukoliko antievropska partija dođe na vlast u Italiji, to bi moglo da označi početak kraja Evrope i evrozone", dodao je on.

(Eurasia Group)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track